Els Pirineus de Catalunya també són per a l’estiu

Sobrevolar els Pirineus, seguir el rastre de genis com Gaudí i Picasso, endinsar-se en la cuina ecològica o conèixer el passat juràssic de Catalunya són alguns dels ingredients que fan atractiu aquest itinerari.

Dia 1: Puigcerdà de novel·la

Et sona el nom de Carlos Ruiz Zafón? És l’autor de best-sellers com ‘L’ombra del vent’ o ‘El joc de l’àngel’. Precisament, una part de la trama d’aquest últim títol es desenvolupa a la ciutat de Puigcerdà. Allà han creat una ruta literària que recorre tots els racons que l’escriptor descriu a la novel·la. Recórrer el municipi amb el pretext literari és un plaer. Després del passeig i a escassos minuts de Puigcerdà podràs comprar alguns dels exquisits productes lactis del Molí de Ger. El seu formatge madurat Roques Blanques és un autèntic gran reserva.

A la tarda tens dues opcions: si ets d’esperit intrèpid, a l’Aeròdrom de la Cerdanya podràs practicar el vol sense motor i sobrevolar els Pirineus de Catalunya. Si no, pots millorar el handicap al Real Club de Golf Cerdanya. Quan facis un ‘swing’ i segueixis la trajectòria de la bola amb la mirada et semblarà que va a caure sobre un dels cims nevats dels Pirineus que s’albiren a l’horitzó. Només és una il·lusió; si se t’escapa, la podràs recuperar fàcilment.

Aeródromo de la Cerdanya. Agència Catalana de Turisme / Lluís Carro

Aeròdrom de La Cerdanya. Agència Catalana de Turisme / Lluís Carro

Dia 2: L’empremta de Gaudí als Pirineus de Catalunya

Si hi ha una estampa típicament nòrdica, és la d’un trineu de gossos lliscant per la neu. A l’estació d’esquí de La Molina han adaptat aquest esport al bon temps i fan rutes en trineu pels boscos. Són excursions d’entre 5 i 15 quilòmetres en un trineu amb rodes, especialment adaptat per lliscar per la terra. Si l’has provat a l’hivern, és el moment de fer-ho a l’estiu. Els teus fills acceptaran de seguida la proposta.

La ruta seguirà a la Pobla de Lillet. Allà es troben uns dels jardins més curiosos dels Pirineus de Catalunya, els Jardins Artigas. Quan sàpigues el nom del seu autor, comprendràs que no exagerem en la descripció: va ser ni més ni menys que Antoni Gaudí. Els va projectar per encàrrec de la família Artigas, propietaris d’una de les principals fàbriques tèxtils de la zona, Ca l’Artigas. Avui és una factoria de paper.

No ens movem de la Pobla de Lillet, perquè la següent proposta és un recorregut en el Tren del Ciment. Et deuen haver parlat de rutes ben variades, però alguna vegada ho havien fet d’una sobre el ciment? No et preocupis, no és cap ‘master class’ sobre geologia, ni t’hauràs d’embrutar. Es tracta del tren que recorre la línia que unia l’antiga fàbrica de ciment Asland, de Castellar de n’Hug, amb Guardiola de Berguedà. D’allà partia la línia del ferrocarril de via estreta que portava el ciment cap a Berga i Manresa. El viatge et mostrarà una perspectiva completament diferent del Berguedà.

Tren del ciment. Alpinista Samurai

Tren del ciment. Alpinista Samurai

Dia 3: A Bagà descobreix la cuina ecològica

El tercer dia comença amb una caminada per estirar les cames pel Parc Natural del Cadí Moixeró. Les dues grans serralades del Cadí i del Moixeró, unides pel coll de Tancalaporta, formen una impressionant barrera muntanyosa, allargada de ponent a llevant, d’uns 30 quilòmetres. Les baixes temperatures, l’altitud i l’elevat grau d’humitat possibiliten l’existència d’espècies pròpies del nord d’Europa: pins negres, avets, roures… Poblats per cérvols, isards i cabirols. Destaca entre els pics el Pedraforca, amb la seva peculiar forma i famós perquè és un dels símbols de l’excursionisme a Catalunya.

Després d’aquest passeig deus haver agafat gana, així que la següent proposta és gastronòmica: un taller de cuina ecològica a Bagà. Conxita Carreres és una especialista en cuina natural que t’ensenyarà les receptes de l’època dels bons homes, que era com s’anomenava els càtars que es van exiliar a França al segle XIII. Amb els plats preparats amb herbes medicinals i productes de l’horta et lleparàs els dits.

La tarda la reservem per visitar el Museu Fàbrica de Llanes, que conserva en perfecte estat la maquinària original per treballar la llana, i el Museu de l’Acordió. Sabies que cap a 1880 alguns agricultors i pastors dels Pirineus de Catalunya van començar a tocar l’acordió? En aquest museu sabràs el perquè.

Museu de l'Acordió. Agència Catalana de Turisme / Marc Castellet Puig

Museu de l’Acordió. Agència Catalana de Turisme / Marc Castellet Puig

Dia 4: La marxa nòrdica no para de guanyar adeptes a la Seu d’Urgell

Si et pregunten com és l’esport més complet que existeix, el més probable és que et vingui al cap la natació. Doncs hauries d’afegir al teu imaginari la marxa nòrdica. A la Seu d’Urgell cada dia guanya més adeptes perquè, a més de gaudir de la natura, treballes el 90% dels músculs del cos. Anima’t a fer una de les variades rutes disponibles amb aquesta activitat cardiosaludable.

La jornada seguirà en un jardí comestible. Sí, ho has llegit bé, comestible. Al Jardí del Sabors, a la casa rural Cal Serni, passejaràs per diferents espais naturals on trobaràs plantes aromàtiques, medicinals, verdures, arbres fruiters… sentiràs les seves aromes i els assaboriràs. El quart dia de l’itinerari el pots concloure amb un tast de formatges a Mas d’Eroles. Els elaboren amb el mètode tradicional amb material d’última generació.

Dia 5: Medicina ancestral a Ossera

El dia l’acabaràs convertit en un metge naturista amateur. A Ossera descobriràs tots els secrets sobre les plantes medicinals. Aprendràs a crear oli essencial de lavanda, pomades cicatritzants, olis medicinals… la naturalesa serà la teva millor farmaciola!

Per complementar aquests coneixements de medicina natural, et suggerim que n’incorporis algun sobre gastronomia natural. A Cal Casal, també a Ossera, t’ensenyaran tècniques artesanals per elaborar melmelades. Així podràs gaudir dels sabors de la primavera i l’estiu també a l’hivern. La següent proposta has de marcar-la en vermell si viatges en família.

Més tard acosta’t fins al Zoo del Pirineu. Aquesta és la manera més ràpida de conèixer tota la fauna pirinenca de Catalunya explicada per un expert. Una altra opció ben diferent la tens a Organyà. Et pots sentir lliure sobrevolant en parapent la comarca de l’Alt Urgell.

Zoo del Pirineu. Agència Catalana de Turisme / Zoo del Pirineu

Zoo del Pirineu. Agència Catalana de Turisme/Zoo del Pirineu

Dia 6: Gósol: el racó que va inspirar Picasso

La relació de Picasso amb Catalunya ha estat intensa i fèrtil. Les seves diferents estades en aquestes terres sempre donaven fruit en forma de creacions pictòriques. Un dels racons que l’artista va escollir per instal·lar el seu estudi va ser Gósol. Allí va crear obres com ‘El retrat de Gertrude Stein’ o ‘L’harem’. Aquesta etapa fonamental en la carrera de l’artista la descobriràs amb més detall al Centre Picasso, que recopila més de 300 facsímils que el pintor va crear a Gósol.

El dia pot seguir cultural a la Vansa i Fórnols. Allà hi ha l’església de Sant Julià dels Garrics, situada al fons de la vall del riu Bona, que va ser construïda al segle XI. A l’interior s’hi conserva un interessant retaule gòtic, de finals del segle XVI, dedicat a la vida de Sant Julià.

Gósol jugó un papel clave en la trayectoria de Picasso. Agència Catalana de Turisme / Servicios Editoriales Georama

Gósol va jugar un paper clau en la trajectòria de Picasso. Agència Catalana de Turisme / Servicios Editoriales Georama

Dia 7: Jornada juràssica a la Fumanya

Els dinosaures són uns dels animals més fascinants que han poblat la terra. Sorprenen només pensant en les seves enormes dimensions. La Fumanya és un important jaciment paleontològic ple de petjades de dinosaure. Formen rastres de fins a 80 metres, alguns d’ells molt propers, i segueixen una direcció paral·lela. La major part de les empremtes pertanyen al grup dels sauròpodes anomenats ‘titanosaures’. Ho tens molt fàcil per visitar-lo amb el Carrilet Verd, un trenet amb audioguia perquè no se t’escapi cap detall.

Si ets una persona activa, t’agradarà practicar el barranquisme i l’escalada en alguna de les nombroses vies ferrades de Vallcebre. O si ho prefereixes, endinsa’t en el bosc, amb la mirada ben atenta, a buscar bolets, una tradició típicament catalana.

El Berguedà es una de las mejores zonas para buscar robellones. Agència Catalana de Turisme / Gemma Miralda

El Berguedà és una de les millors zonas per buscar rovellons. Agència Catalana de Turisme / Gemma Miralda

Dia 8: Fuives: la meca del burro català

A Catalunya parlar del burro català no és cap ofensa, es refereix a l’espècie d’ase autòctona. Està considerada una de les millors races del món per la seva grandària, que el converteix en una eina de treball estupenda per a qualsevol agricultor. A Berga hi ha Fuives, el centre mundial del ruc català. Joan Gassó és l’impulsor d’aquest centre i ell mateix et donarà la benvinguda si t’acostes a visitar-lo. Fins i tot podràs comprar cosmètics elaborats amb llet de burra. Potser no posseeixen un nom de marca gaire atractiu, però les seves qualitats nutritives per a la pell són nombroses.

Després de la visita a Fuives, acosta’t al pantà de la Baells i gaudeix de les diferents activitats aquàtiques que s’hi realitzen: esquí aquàtic, caiac, esquí-surf, sortides en piragua… Si fa calor, ho agrairàs. Ara que el final de la ruta és a prop, aprofita-ho per recarregar una mica les piles amb un tractament de ‘wellness’ a l’Spa Berga Resort. Coneixes el món Terraké? Allà t’explicaran què és.

Dia 9: El passat tèxtil del Berguedà

Avui et llevaràs nou. És un bon moment per agafar la bicicleta i sortir a rodar! La comarca del Berguedà et brinda unes condicions excel·lents per anar en bici: té senders plans, amb desnivells pronunciats, patrimoni cultural i riquesa natural.

Una altra bona opció per endinsar-se en aquesta comarca és una ruta a cavall. Pel camí veuràs alguns dels racons més bells del Berguedà, com la muntanya de la Figuerassa, les praderies de cereals d’Espunyola… A molts d’aquests llocs només s’hi accedeix gràcies a aquest 4×4 equí.

On no necessitaràs un cavall és a la ruta de les Colònies Tèxtils del Llobregat. Aquest és un tipus de construcció industrial típicament catalana de finals del segle XIX i començaments del XX. La ruta té 32 quilòmetres, així que tu decideixes si vols dedicar-hi una jornada sencera o escollir l’etapa que més et vingui de gust. Conèixer la història de Catalunya és impossible sense saber el que són les colònies tèxtils.

Colonia téxtil Cal Riera. Agència Catalana de Turisme / Turismo Verde S.L

Colònia tèxtil Cal Riera. Agència Catalana de Turisme / Turismo Verde S.L

Dia 10: Un dia a la platja de l’Alt Urgell

Els pantans són les platges de l’interior. Al pantà de Rialb les passejades en caiac són un plaer gràcies a la tranquil·litat de les seves aigües. Per descomptat que, si et ve de gust, igual que en qualsevol platja, pots tombar-te a la riba a prendre el sol i, a més, no acabaràs arrebossat de sorra! El colofó a aquesta ruta pirinenca el posarà la visita a les necròpolis neolítiques de Ceuró, Clots del Solà i Llor. Aquí descansa l’origen de la civilització catalana.

Tens a punt les maletes per visitar els Pirineus de Catalunya?

Més informació:

 

 

Posts relacionats

La bellesa de l'interior

La bellesa de l'interior

L'essència de la Costa Brava

L'essència de la Costa Brava

El perfum històric de la Costa Daurada

El perfum històric de la Costa Daurada

El bressol del cava

El bressol del cava

L’aventura de l’alta muntanya

L’aventura de l’alta muntanya

Terres del sud al complet

Terres del sud al complet

Benvingut a la teva nova llar: l'Empordà

Benvingut a la teva nova llar: l'Empordà

Cinc maneres de recórrer les Terres de Lleida

Cinc maneres de recórrer les Terres de Lleida

La Gran Barcelona

La Gran Barcelona