Cinc maneres de recórrer les Terres de Lleida

En caiac, a cavall, en globus… et proposem cinc maneres diferents per descobrir les Terres de Lleida. El punt de partida: Lleida, la capital. Des d’aquí l’itinerari recorre tots els racons de l’oest de Catalunya mostrant-te una de les seves cares més salvatges, el congost de Mont-rebei, i la més tradicional, el procés d’elaboració del vi i l’oli, o fins i tot la producció de sal.

Dia 1: La Lleida més cultural

La imponent silueta de la Seu Vella corona el perfil de la ciutat de Lleida. Es tracta de l’antiga catedral de la ciutat, una de les edificacions més importants de l’arquitectura medieval europea. Aquí, en un dels punts més elevats de Lleida, comença la ruta per la Terra Ferma, un cop visitada la Seu Vella, de camí cap al castell del Rei, conegut popularment com la Suda. El nom de ‘suda’ feia referència a la fortalesa andalusina construïda durant el segle IX al lloc que avui ocupa el castell. També és el nom amb què fonts medievals designen el barri noble que s’estenia pel turó. El descobriment del vessant més cultural de la capital de la província es completa amb una visita al Museu de Lleida, que repassa la història de la regió: del paleolític al segle XX en una mica més d’una hora de recorregut.

Seu Vella de Lleida. Agència Catalana de Turisme / Ramon Gabriel

Seu Vella de Lleida. Agència Catalana de Turisme / Ramon Gabriel

Una bona manera d’acabar el dia és bellugant l’esquelet a ritme de swing al Raimat Golf Club o fent una degustació de vins als cellers Raimat. Sabies que tots els seus vins disposen del certificat de Producció Integrada? Aquest reconeixement garanteix que els seus productes són de qualitat i que s’han elaborat mitjançant mètodes respectuosos amb la salut humana i el medi ambient.

Dia 2: L’ànima i el cor de les Terres de Lleida

La febre de l’or encara segueix viva a Balaguer. Allà pots aprendre la tècnica de la batuda i buscar llavors d’or en el Centre d’Interpretació de l’Or del Segre. Sacseja l’àbac i potser t’emportaràs a casa un record daurat!

L’oli és l’ànima de les Terres de Lleida. Per conèixer els mètodes tradicionals d’elaboració, et proposem el molí d’oli d’Algerri. Si l’oli és l’ànima, el vi és el cor. Al celler La Gravera es van proposar un repte majúscul: convertir un antic jaciment de grava en unes vinyes fèrtils. I ho van aconseguir! Produeixen uns vins biodinàmics excel·lents.

La tarda la pots passar caminant mentre segueixes el curs del subcanal d’Urgell o pots conèixer el passat neandertal de Catalunya a la Roca dels Bous. En aquesta cova es conserven gairebé intactes pintures rupestres de fa 50.000 anys

Vinyes de La Gravera. La Gravera

Vinyes de La Gravera. La Gravera

Dia 3: Coneixes el municipi més salat de les Terres de Lleida?

El tret de sortida al tercer dia de recorregut serà una passejada pel pantà de Sant Llorenç de Montgai. Aquest embassament, construït el 1930, ha propiciat l’aparició d’un important ecosistema, declarat Reserva Natural de Fauna Salvatge. Allà hi observaràs diferents espècies d’ocells i un bosc de ribera que envolta el pantà. A uns 20 minuts en cotxe del pantà es troba la cova dels Vilars, un jaciment rupestre de l’edat del bronze. Si t’hi acostes, no deixis de preguntar-li a algun dels guies qui va ser Josep M. Borràs i Viu, un veí d’Os de Balaguer. La seva figura és clau per entendre la història de la cova.

El nom de Vilanova de la Sal ve de…? Fàcil, no? Té unes importants salines, que van començar a ser explotades a la prehistòria i van funcionar fins a la dècada dels vuitanta del segle passat. Ara, des de fa un parell d’anys, aquest patrimoni històric del segle XI s’ha recuperat i s’ha obert al públic. Saps què són les flors de sal? Doncs a Vilanova t’esperen i també aprendràs com s’elabora la sal artesanalment.

Per tancar el tercer dia, acosta’t fins a l’edèn astral que hi ha a la serra del Montsec. En un dels turons se situa el Parc Astronòmic del Montsec, en què hi organitzen un divertit taller de coets espacials. És una activitat perfecta per fer amb els més petits, perquè construireu el vostre propi coet i l’enlairareu en 10, 9, 8, 7… A volar!

Pintura rupestre en la Cueva dels Vilars. Agència Catalana de Turisme / Imagen M.A.S

Pintura rupestre a la Cueva dels Vilars. Agència Catalana de Turisme / Imagen M.A.S

Dia 4: Emulant Indiana Jones al congost de Mont-rebei

El congost de Mont-rebei és de pel·lícula. És un lloc on perfectament s’hauria pogut rodar alguna escena d’Indiana Jones per l’aura de naturalesa salvatge que desprèn. Avui et presentem la millor manera per recórrer-lo sense perdre’t cap matís de majestuositat: creuar-lo en caiac. A través de les enormes parets verticals del Mont-rebei, que poden arribar fins als 500 metres d’altura, s’obre pas el riu Noguera Ribagorçana. En algun dels trams del curs fluvial, el congost arriba a tenir una amplada mínima de 20 metres. Et sentiràs diminut remant per les seves aigües.

Si vols seguir el dia amb activitats aquàtiques, a l’embassament de Terradets tens diverses propostes. Des d’un vertiginós recorregut d’esquí aquàtic fins a un relaxat passeig en oxoon, una petita embarcació ecològica a motor. Per arrodonir aquesta jornada esportiva pots fer una ruta en bicicleta per la rocosa serra del Montsec o sobrevolar tota la regió en globus. A vista d’ocell, el congost del Mont-rebei també impressiona!

Ruta en caiac pel Congost de Mont-rebei. Ara Lleida / Oriol Clavera

Ruta en kaiak pel Congost de Mont-rebei. Ara Lleida / Oriol Clavera

Dia 5: L’aigua és la protagonista al Pallars Jussà

El cinquè dia serà més descansat que el d’ahir. Et ve de gust un passeig en tren? Des de Tremp surt el Tren dels Llacs fins a la Pobla de Segur. Aquesta línia ferroviària serpenteja entre les serralades de la comarca del Pallars Jussà, seguint el curs del riu Noguera Pallaresa i travessant diversos ponts i túnels. Són 20 minuts de trajecte reservats per al gaudi. Ja que ets a la Pobla de Segur, no deixis de visitar l’Espai Raier. En aquest espai es recullen els orígens del transport fluvial de fusta de la regió que feien els raiers. Aquests singulars mariners d’aigua dolça navegaven riu avall a bord d’uns troncs de fusta que més tard s’utilitzaven per construir vaixells, ciutats o qualsevol altra infraestructura. El seu paper va ser clau per al desenvolupament de la regió. Una degustació de vins DO Costers del Segre, a Talarn, és una manera excel·lent per acabar el matí.

La tarda seguirà amb esports aquàtics. Per a això, la millor opció és el pantà de Sant Antoni, la superfície d’aigua dolça més gran de Catalunya. Practicar l’esquí surf en les seves aigües planes com un llenç és una passada! El cinquè dia del recorregut l’acomiadaràs amb un taller d’elaboració de ratafia, un licor molt típic de Catalunya.

Descens dels raiers pel riu durant la Diada dels Raiers. Agència Catalana de Turisme / Gemma Miralda

Descens dels raiers pel riu durant la Diada dels Raiers. Agència Catalana de Turisme / Gemma Miralda

Dia 6: Per què oneja una bandera al Castell de Montsonís?

Al Pallars Jussà avui dia és fàcil veure cérvols, senglars, guineus… però fa més de 65 milions d’anys per aquestes terres campaven al seu aire els titanosaures. Era un tipus de dinosaure d’entre 9 i 12 metres d’alçada que pesava 13 tones. El sisè dia la ruta per les Terres de Lleida arrenca seguint el rastre dels rèptils titànics que van poblar aquesta regió de Catalunya al Museu de la Conca Dellà. A més d’informació paleontològica, al museu també trobaràs restes arqueològiques dels poblats romans que van poblar Isona.

Què et sembla avançar en el temps des de l’època de l’imperi romà fins a l’edat mitjana? Per fer-ho, t’espera a la nit, lluint les seves millors gales, el castell de Montsonís. El localitzareu fàcilment perquè es troba a la part més elevada del poble de Montsonís i estarà completament il·luminat per a l’ocasió. A mesura que t’hi vagis acostant, fixa’t en un detall: en una de les seves torres oneja un estendard. Aquesta bandera no és decorativa, vol dir que el castell encara està habitat. Vols saber qui viu en un castell al segle XXI?

Dia 7: Oda al torró a Agramunt

Si mai l’has tastat, no pots deixar escapar aquesta ocasió. El torró d’Agramunt és una delícia per al paladar. Al Museu del Torró i la Xocolata s’apleguen tots els detalls d’aquesta tradició secular del municipi d’Agramunt. Al final de la visita degusta algun dels torrons artesanals. Més val que deixis espai a la motxilla, perquè quan els tastis en voldràs portar algun per a la família.

El setè dia ha començat amb bon gust, continuem amb una mica d’ornitologia? A l’estany d’Ivars i Vila-sana hi ha més de 240 espècies de vertebrats catalogades. De la mà d’un guia, el recorreràs per conèixer les seves abundants fauna i flora. Després de dinar, una bona opció per fer baixar el menjar és una passejada en cavall pels voltants de Tornabous. Fer aquesta activitat a la primavera és especialment agradable, perquè aquesta és una regió dedicada al cultiu d’arbres fruiters i durant aquesta estació floreixen i impregnen l’aire d’una sedosa aroma afruitada.

En acabar el passeig eqüestre, et recomanem que t’apropis al Palau d’Anglesola i tastis el formatge artesà de cabra. Si ets un purista del formatge, val més que optis pels de llet crua. En canvi, si prefereixes un sabor més suau, tria’n qualsevol dels que elaboren amb llet pasteuritzada. Tot i que la millor opció és que tastis les dues varietats, perquè són realment exquisits.

Estany d'Ivars i Vila-sana. Patronato de Turismo de Lleida / Oriol Clavera

Estany d’Ivars i Vila-sana. Patronat de Turisme de Lleida / Iolanda Sebé

Dia 8: Urgell sobre dues rodes

Si tens un cert esperit de salmó i t’agrada anar a contracorrent, para atenció perquè aquesta ruta t’interessa. Coneixes el Camí Ignasià? Aquest recorregut transcorre en el sentit oposat al Camí de Santiago. És la ruta de pelegrinatge que segueix els passos d’Ignasi de Loiola des de la seva casa natal en un palau d’Azpeitia, al País Basc, fins a la cova de Sant Ignasi de Manresa, a Catalunya. Per al vuitè dia et proposem fer un tram amb bicicleta d’aquesta ruta, el que uneix Bellpuig i Verdú. La seva dificultat és moderada i el recorregut està ben senyalitzat. Puja a la bicicleta i a rodar.

Seguim, ara sobre rodes. De Verdú et suggerim que vagis fins als Secans de Belianes-Preixana. Un passeig en bicicleta per aquest espai natural protegit és una alternativa molt adequada si vas amb nens petits. Tota la zona dels Secans és plana, de manera que pedalar per allà és molt senzill. No us n’adonareu que ja haureu recorregut els 12 quilòmetres de l’itinerari.

Dia 9: Passa la nit al monestir de Vallbona de les Monges

En arribar a Guimerà no et sorprendries si la gent es desplacés a cavall o si et trobessis un joglar oferint el seu espectacle a la plaça. T’ho prendries amb total naturalitat perquè el poble sembla que va quedar ancorat a l’època medieval. Els carrers formen un laberint amb parets de pedra que desemboquen a l’església de Santa Maria o al castell. Una visita pel nucli antic de Guimerà és la manera ideal per arrencar el novè dia de ruta.

Nucli antic de Guimerà. Agència Catalana de Turisme / Juan José Pascual

Nucli antic de Guimerà. Agència Catalana de Turisme / Juan José Pascual

Després de voltar per l’edat mitjana pots viatjar al passat més contemporani a Vallbona de les Monges. La presència de la Guerra Civil segueix present, tant en l’imaginari col·lectiu com en el paisatge. Als voltants d’aquesta població l’exèrcit republicà va fer construir un tram de la línia defensiva L-2 per defensar-se dels atacs de les tropes franquistes. La línia encara es conserva i la Ruta del Cister promou les visites comentades a aquest vestigi militar. Hi trobaràs trinxeres, nius de fusellers, trinxeres cobertes, nius de metralladores i observatoris, tot embolcallat en una atmosfera colpidora pel record de la batalla.

A Vallbona de les Monges també tens el monestir. És el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya, amb més de 850 anys d’història. I si et ve de gust un descans serè, a l’hostatgeria del monestir disposes d’habitacions per passar la nit.

Interior del monestir de Vallbona de les Monges. Agència Catalana de Turisme / Imagen M.A.S.

Interior del monestir de Vallbona de les Monges. Agència Catalana de Turisme / Imagen M.A.S.

Dia 10: La memòria històrica de les Garrigues

Ahir ja vas fer una aproximació al record de la Guerra Civil espanyola a Vallbona de les Monges, avui us suggerim aprofundir una mica més en el tema. Al poble d’Alfés tenen un aeròdrom, construït el 1929, que es va convertir en la principal base de l’aviació republicana del front d’Aragó. Hi ha una visita guiada que et porta pels espais més emblemàtics de la instal·lació: els dipòsits d’aigua i de combustible, dos refugis de defensa antiaèria amb els seus sistemes de trinxeres, nius de metralladores, l’hangar, la pista principal i el polvorí.

A continuació, al celler Vinya els Vilars t’obren les portes perquè degustis els seus vins DO Costers del Segre. Tots aquests vins estan criats entre 6 i 24 mesos en bótes de roure francès. Tens des del sabor profund del Vilars fins a l’aroma vellutat del Gerard 2010.

La cirereta final a aquest recorregut per la Terra Ferma la posarà la ruta de geocaching amb bicicleta seguint la quarta sèquia del Canal d’Urgell, entre les Borges Blanques i Juneda. Intenta localitzar totes les pistes amagades que hi ha al llarg del recorregut. Però recorda que aquí l’important no és el que vas a trobar, sinó el camí que has de recórrer. Gaudeix-ne!

Més informació:

Posts relacionats

Benvingut a la teva nova llar: l'Empordà

Benvingut a la teva nova llar: l'Empordà

La bellesa de l'interior

La bellesa de l'interior

La Gran Barcelona

La Gran Barcelona

Terres del sud al complet

Terres del sud al complet

L'essència de la Costa Brava

L'essència de la Costa Brava

L’aventura de l’alta muntanya

L’aventura de l’alta muntanya

Els Pirineus de Catalunya també són per a l'estiu

Els Pirineus de Catalunya també són per a l'estiu

El perfum històric de la Costa Daurada

El perfum històric de la Costa Daurada

El bressol del cava

El bressol del cava