Terres del sud al complet

El Delta de l’Ebre, el massís dels Ports, el vi del Priorat, l’oli de Siurana… Deu dies per recórrer el patrimoni natural, cultural i gastronòmic de la Catalunya del sud, amb el riu Ebre com a paisatge permanent.

Dia 1: El Delta interior

El primer dia comença amb un passeig pel barri jueu de Tortosa de la mà de la Blanca, personatge que rememora la vida a l’aljama del segle XV, el gran monument de la ciutat. Els cants i poesies sefardites i la degustació de vi caixer et traslladaran a la vida d’altres temps a les terres altes del Delta de l’Ebre. Aquesta visita teatralitzada, plena de sensacions, es fa al vespre.

Vista aérea de Tortosa. Miguel Raurich

Vista aèria de Tortosa. Agència Catalana de Turisme / Miguel Raurich

Després acosta’t fins a la Sénia, a la frontera amb Castelló, per conèixer la història del seu camp d’aviació. El seu emplaçament estratègic el va convertir en un dels més actius durant la Guerra Civil. Els republicans el van construir el 1937 aplanant un camp d’oliveres. Molt aviat els veïns van observar fascinats l’arribada dels primers avions Polikarpov i Katiuskas, destinats a bombardejar el front feixista de Castelló i València

Pots acabar el dia a Ulldecona, amb una visita al Centre d’Interpretació de l’Art Rupestre Abrics de l’Ermita, on hi ha valuoses pintures rupestres conservades. Per a l’àpat, reserva al restaurant Les Moles d’Ulldecona, que té un menú que es menja a l’inrevés: començaràs per les postres. L’establiment té una estrella Michelin per la seva cuina innovadora.

Dia 2: Patrimoni històric i natural a Amposta

Descobreix com vivien els ibers en el poblat de la Moleta del Remei, a Alcanar, per començar el segon dia. Va ser habitat del s. XII al II aC, fins que els seus habitants es van traslladar a la plana de l’Ebre amb l’arribada dels romans a la zona.

Segueix amb una visita guiada pel castell d’Amposta, important punt de defensa de la ciutat des de l’Edat Mitjana. Té una situació privilegiada per controlar el pas de l’Ebre. La construcció és un bé cultural d’interès nacional i se situa just al costat del mític Pont Penjant d’Amposta.

Arriba el moment d’arremangar-se! Un safari ecocultural et mostrarà els ecosistemes del Delta de l’Ebre i les formes de vida tradicionals a la zona. Has tingut la sort de creuar-te amb la colònia de flamencs del Delta? Les rutes que organitza l’empresa Delta Polet són una fórmula familiar i propera per conèixer aquests paratges amb la garantia del màxim respecte per la natura.

Delta2 : Mauricio Ribeiro compr

Flamencs al Delta de l’Ebre. Agència Catalana de Turisme / Rosiel d’Assumpçao

Per acabar, res millor que tastar un dels productes del mar més apreciats d’aquesta zona. Primer pots banyar-te envoltat de tonyines vermelles a les piscifactories situades a uns metres de la costa i després és el moment de fer una completa degustació de la seva carn a l’Ametlla de Mar. És la nota final perfecta per a un dia molt complet.

Dia 3: De la Reserva Natural de Sebes a les restes de la guerra

Baixem el curs de l’Ebre des de Flix per fer una passejada per la Reserva Natural de Sebes. És un espai fluvial on la nul·la activitat humana ha afavorit el creixement d’un ecosistema singular de fauna i flora de ribera. Diferents itineraris permeten una caminada relaxant per aquesta zona d’aiguamolls.

Una d’arquitectura i vins: La monumentalitat dels cellers construïts a finals del segle XIX i inicis del XX seguint els preceptes modernistes els ha valgut la denominació de “catedrals del vi”. A la Terra Alta visita els cellers del Pinell de Brai o Gandesa. La imponent arquitectura et deixarà amb la boca oberta i els seus vins t’obligaran a tancar-la.

corbera d'ebre : Rafael López-Monné

Restes de la guerra civil al Poble Vell de Corbera d’Ebre. Agència Catalana de Turisme / Rafael López-Monné

Si et queda temps, val molt la pena recordar un dels episodis més negres d’aquestes terres. Perquè no torni a passar. El Poble Vell de Corbera d’Ebre és testimoni directe de la batalla més sagnant de la Guerra Civil espanyola, la batalla de l’Ebre. Les cases del poble i l’església de Sant Pere van quedar destrossades per les bombes i així s’exhibeixen, intactes, més de 75 anys després. Encara es respira el silenci tants anys després de la guerra.

Dia 4: Picasso i els seus paisatges

Quart dia. Les empremtes de Pablo Picasso a Horta de Sant Joan et portaran a un dels Paisatges dels genis, unes rutes que vinculen diferents escenaris amb grans artistes que van crear en aquestes terres. El Centre Picasso d’Horta pretén ser un homenatge al pintor i reunir la reproducció de les seves obres més destacades vinculades al poble i al Massís dels Ports. “Tot el que sé ho vaig aprendre a Horta”, va dir Picasso.

Un cop has gaudit de la representació pictòrica de les muntanyes dels Ports de Beseit, què hi pot haver millor que trepitjar-les en una ruta de senderisme? Barrancs, rierols, boscos frondosos o altiplans… La serralada és una de les grans joies naturals de Catalunya, i els itineraris que pots fer-hi són tan diversos com diversos els caminants. Vols acabar la ruta en una piscina natural entre roques? A l’oficina de Turisme d’Horta t’indicaran diverses opcions, amb el toll del Vidre com a gorg natural estrella.

Roques de Benet des del camí al Mas de la Franqueta al Parc Natural dels Ports. Agència Catalana de Turisme / Miguel Raurich

Roques de Benet des del camí al Mas de la Franqueta al Parc Natural dels Ports. Agència Catalana de Turisme / Miguel Raurich

Dia 5: El Delta en tota la seva plenitud

És ideal situar a l’equador del viatge una aproximació al Parc Natural del Delta de l’Ebre en tota la seva extensió. Carrega la bateria de la càmera de fotos perquè marxem de safari fotogràfic per observar aus aquàtiques. Són quatre hores d’excursió acompanyats d’un guia expert en ornitologia pels llocs més adients per al birdwatching. A Natura i Aventura et proporcionen uns prismàtics i pots mirar les aus de més a prop a través d’un telescopi terrestre per a grans distàncies.

Ha quedat una tarda perfecta per fer una mica d’activitat. A la llacuna marina que queda entre l’enigmàtica Barra del Trabucador –una larguísima llengua de sorra amb mar a banda i banda– i la costa de Sant Carles de la Ràpita solen divertir-se els kitesurfers. El vent constant i l’absència d’onades afavoreixen les piruetes més atrevides. Si no ho has provat mai, ara és el moment. Hi ha cursos d’iniciació al surf d’estel (kitesurf) per a principiants. Si et ve de gust un esport una mica més relaxat, prova el windsurf o el pàdel surf.

Dia 6: Calçots i clotxa

Després de l’enrenou dels dies previs, el sisè dia toca un autohomenatge culinari. I si parlem de gastronomia en terres de Tarragona és pertinent tastar com a mínim dos plats. Els calçots, aquesta ceba llarga que sempre ha de ser acompanyada amb la salsa romesco –cada cuiner té la seva recepta a l’hora d’elaborar-la–, i la clotxa, un plat típic dels pagesos de la zona de l’Ebre amb sardina, tomàquet, all i ceba –que originalment se serveix en un pa de pagès buit per dins–. Molts restaurants de la zona els serveixen, i segur que els podràs acompanyar amb delícies de la cuina marinera. Apunta’t, per exemple, el restaurant del càmping de Riba-roja d’Ebre per tastar-les.

L’economia de l’Ebre està centrada en el riu, però també en la producció d’energia. Ascó i Vandellòs són dues centrals nuclears que acullen aquestes terres i donen feina a molts ciutadans. Val la pena una visita al Centre d’Informació de la Central Nuclear d’Ascó per conèixer com es produeix l’energia en aquesta infraestructura del país.

Calçots sobre les brases. Agència Catalana de Turisme / Lluís Carro

Calçots sobre les brases. Agència Catalana de Turisme / Lluís Carro

Dia 7: De l’aigua al vi

Viatgem cap a l’est fins al pantà de Guiamets, un bonic entorn per anar a fer una passejada en barca o en caiac. Fins i tot s’organitzen pels seus voltants tallers de fotografia de natura molt indicats per millorar la qualitat de les nostres instantànies de viatge.

Hora d’endinsar-nos en la terra del vi, el Priorat. I escollim el celler Capçanes, amb la seva singular aposta pels vins producte de vinyes velles de la serra del Montsant. Podem tastar alguna de les seves ampolles i fins i tot el seu vi caixer, i gaudir d’una ruta a cavall entre els seus sarments.

Dia 8: El castell de Miravet

Fixa el rumb cap al conjunt medieval de Miravet amb un objectiu ben clar: pujar fins al seu castell templer. La imponent fortalesa està envoltada per una infranquejable muralla de 25 metres d’altura. Les vistes dels meandres de l’Ebre des d’aquí són espectaculars.

Miravet : Servicios Editorials Georama

Castell de Miravet des de l’Ebre. Agència Catalana de Turisme / Servicios Editoriales Georama

Acaben els dies del viatge i no pots tornar amb la maleta buida. La bona gent del taller Pedrola Avante de Miravet són terrissaires des de fa tres generacions. El seu punt de venda a Miravet exhibeix objectes d’argila per a jardineria i també per a la llar. Són garantia de treball manual i de qualitat perquè es fan càrrec del taller dos germans que són mestres artesans.

Dia 9: La Via Verda amb bici

Les vies del “Sarmentero”, el ferrocarril que circulava entre Terol i Tortosa, van deixar de ser útils el 1973. El seu traçat s’ha recuperat com a via verda i és un privilegiat passeig per a les bicicletes entre el Parc Natural dels Ports i el Parc Natural del Delta de l’Ebre. Tens 100 quilòmetres de recorregut entre boscos de pins, camps d’oliveres, ametllers i vinyes per gaudir a ritme de pedal dels bells paisatges de Tarragona. Si et decideixes a fer-ho en diverses etapes, sàpigues que l’estació de Benifallet ha estat reconvertida en allotjament i restaurant per atendre els ciclistes i visitants. Diverses empreses lloguen bicis i et recullen en diferents punts de la ruta.

Dia 10: La ruta de l’oli

No seria just acabar aquesta immersió en terres de Tarragona sense submergir-se en la cultura de l’oli. La cooperativa del Masroig ofereix visites a la finca i al seu molí d’oli. Elaboren el producte només amb la varietat arbequina i a través d’un procés exclusivament mecànic i en fred. L’oli resultant gaudeix de l’etiqueta de la DO Siurana i ha obtingut un destacable prestigi internacional.

Finalment, una joia. En un camp de la Galera es conserven 40 oliveres mil·lenàries. És el conjunt d’oliveres de mil anys d’antiguitat més ancià i nombrós de la península Ibèrica, i probablement del món. L’art natural dels seus troncs i arrels és apreciable en la ruta pel Museu Natural de les oliveres mil·lenàries de l’Arión. Dos dels exemplars han estat catalogats com a arbres monumentals per la Generalitat de Catalunya. Malgrat la seva baixa producció d’olives, lluiten per sobreviure any rere any. Al Molí de la Creu són capaços d’elaborar oli amb els seus fruits, un líquid daurat únic al món.

Més informació:

 

 

Posts relacionats

L’aventura de l’alta muntanya

L’aventura de l’alta muntanya

Benvingut a la teva nova llar: l'Empordà

Benvingut a la teva nova llar: l'Empordà

La bellesa de l'interior

La bellesa de l'interior

L'essència de la Costa Brava

L'essència de la Costa Brava

El perfum històric de la Costa Daurada

El perfum històric de la Costa Daurada

La Gran Barcelona

La Gran Barcelona

Els Pirineus de Catalunya també són per a l'estiu

Els Pirineus de Catalunya també són per a l'estiu

El bressol del cava

El bressol del cava

Cinc maneres de recórrer les Terres de Lleida

Cinc maneres de recórrer les Terres de Lleida