Benvingut a la teva nova llar: l’Empordà

L’única cosa que et preocuparà és tenir temps per poder veure-ho tot. En aquesta ruta recorreràs el Call Jueu de Girona, la capital de la ceràmica catalana, el temple de la gamba que és Palamós o les històriques Tossa de Mar i Blanes. 10 dies, 10 experiències.

Dia 1: Si descobreixes Girona, voldràs tornar-hi

En l’itinerari anterior vas recórrer el seu cor, ara és un bon moment per conèixer el seu entorn. La millor manera és amb bicicleta. Pots partir del centre de la ciutat i visitar alguns municipis del voltant com Salt i el seu acollidor parc de les Deveses; Bescanó, que té el cràter volcànic més gran de la península, i els pintorescos camps de blat groc de Sant Gregori. Com que fent aquesta ruta hauràs cremat unes quantes calories, si vols, dóna’t el gust de fer un taller de postres típiques de Catalunya. N’hi ha un munt: la crema catalana, les torradetes de Santa Teresa, els bunyols (o brunyols, com diuen allà) de l’Empordà… Deixa els complexos a casa perquè et posaràs les botes!

L’amor per Girona no és passatger. La capital de la Costa Brava és impossible de gaudir en un dia. Com que segur que no n’has tingut prou, apunta’t a l’agenda que has de trobar un moment per tornar a visitar-la.

Dia 2: La Bisbal d’Empordà, on la ceràmica és una forma de vida

La Bisbal d’Empordà és la capital catalana de la ceràmica. Per conèixer l’arrelament de la ceràmica en aquest municipi del Baix Empordà, et recomanem que t’apropis al Terracotta Museu. Quan acabis la visita segurament et vindrà de gust emportar-te un record ceràmic de la Bisbal. Al carrer de la Aigüeta trobaràs la majoria de botigues de ceràmica del poble, els tallers d’artesans, alguns dels quals visitables, i les sales d’exposicions. Aprofitant el passeig, acosta’t també al seu nucli medieval i al barri jueu.

Quan siguis a la Bisbal intenta reservar una mica de temps per anar al poblet de Peratallada. Va ser declarat conjunt historicoartístic perquè és uns dels nuclis d’arquitectura medieval més importants i més ben conservats de Catalunya. Visita el seu antic nucli fortificat, passeja sense presses pels carrers fins a la plaça Major, descobreix la torre de l’homenatge i fixa’t bé en els detalls d’arquitectura gòtica que hi ha per tot el poble.

Peratallada. Patronat de Turisme de la Costa Brava / Jordi Gallego i Caldas

Peratallada. Patronat de Turisme de la Costa Brava / Jordi Gallego i Caldas

Pots acabar la jornada a Ullastret. Als afores d’aquesta localitat, al puig de Sant Andreu, es troba el poblat ibèric més important de Catalunya. Les restes són del segle VII aC i s’hi poden reconèixer sense cap problema les muralles que envoltaven la vila, els carrers, les cases i els temples. Si encara et queden energies i et ve de gust un pla nocturn, l’Observatori Astronòmic les Gavarres és la teva opció. Està situat al darrer pis del Santuari dels Àngels de Girona. Si vas amb els més petits, fins i tot disposen d’un planetari inflable perquè aprenguin astronomia jugant. Això sí, les sessions infantils només les organitzen els dimarts i els primers dissabtes de cada mes.

Poblado Ibérico en Ullastret. Agència Catalana de Turisme / Ullastret

Poblat ibèric d’Ullastret. Agència Catalana de Turisme / Ullastret

Dia 3: Quermany al trot

Diuen que l’esmorzar és l’àpat més important del dia, avui segur que serà així. Agafa forces perquè t’espera una ruta en caiac. Sortiràs de matinada des de la platja de Tamariu per contemplar un fenomen astronòmic únic a la cova d’en Gispert. La combinació de la forma rectilínia de la cova amb la seva orientació a l’est fa que, dues vegades l’any, el sol surti exactament alineat a la cova i tot el seu interior quedi il·luminat. Et posarà la pell de gallina veure com els racons d’aquesta recòndita gruta es van descobrint davant teu.

El submarinisme serà un bon pla per complementar la ruta en caiac. A Aiguablava organitzen immersions, tant per a bussejadors experimentats com per als que volen provar aquesta experiència subaquàtica per primera vegada. De nou a la superfície, no deixis escapar l’oportunitat de visitar el Jardí Botànic de Cap Roig. Allà trobaràs les espècies vegetals més característiques de la Mediterrània, que es barregen amb arbres i plantes procedents dels cinc continents. És un gran regal per als ulls. A l’estiu organitzen el Festival de Cap Roig, on podràs gaudir de la música a l’aire lliure en aquest espai tan singular.

La Costa Brava és una regió per recórrer-la de totes les maneres possibles, fins i tot a cavall. Si t’animes a fer-ho, hi ha un itinerari que parteix des de Begur i s’enfila fins al Quermany, un turó de 221 metres. Tingues la càmera a mà perquè des d’allà dalt tindràs unes panoràmiques espectaculars de les illes Medes i dels castells del Montgrí o el de Begur.

Illes Medes. Agència Catalana de Turisme / Rosiel d'Assumpçao

Illes Medes. Agència Catalana de Turisme / Rosiel d’Assumpçao

Dia 4: Palamós per a sibarites

La llotja del port de Palamós és el Wall Street del peix de la Costa Brava. Pots visitar la subhasta en què es venen tots els productes del mar que s’han pescat el mateix dia. L’estrella és la gamba de Palamós, de color vermell i molt saborosa. Si t’agrada aquest crustaci, alguns restaurants del municipi organitzen el menú de la gamba, amb versió de dia i de nit.

A Palamós l’espectacle pesquer no s’acaba al port, continua al Museu de la Pesca. Aquest centre recull el passat, el present i el futur de la pesca, a través de la seva exposició permanent i d’un conjunt d’activitats vinculades al món mariner i pesquer de la Costa Brava. Ara que ja saps com es ven i es compra i com es pesca, toca aprendre a cuinar el peix empordanès. En els tallers de cuina de l’Espai del Peix, que és al mateix port, t’ensenyaran a preparar receptes marineres amb els productes del mar que es pesquen a Palamós: uns rogers al vapor amb patata i oli de julivert, una sípia amb pèsols o un arròs a la cassola de cabra i crancs.

Una bona manera d’acomiadar-se de Palamós és visitant l’espectacular celler Finca Bell-lloc, amb tast de vins inclòs. Paladejant el seu vi blanc sentiràs una combinació deliciosa d’aromes de flors blanques seques i mel de bruc. Per concloure el dia, pots arribar-te fins a Romanyà de la Selva. Allà hi ha la Cova d’en Daina, un dels dòlmens més impactants de Catalunya.

Cova Daina. Agència Catalana de Turisme / Servicios Editoriales Georama

Cova d’en Daina. Agència Catalana de Turisme / Servicios Editoriales Georama

Dia 5: Els pols oposats s’atrauen a Platja d’Aro: ornitologia i compres

Platja d’Aro és un dels municipis més populars de la Costa Brava per diversos motius. Però, coneixes el seu gran pulmó verd? És el Parc dels Estanys, un espai natural de 150.000 metres quadrats, situat al centre del municipi. Allà podràs fer-hi un recorregut ornitològic i albirar moltes de les 250 espècies que habiten la zona humida durant les diferents estacions de l’any. A la tarda, guarda els binocles perquè ha arribat el moment del shopping. Un personal shopper t’acompanyarà de compres per les botigues Marfranc. Hi trobaràs totes les novetats del món de la moda i amb el consell de l’expert personal shopper lluiràs a l’última.

Dia 6: Activa’t a Sant Feliu de Guíxols

El litoral de Sant Feliu de Guíxols amaga una gran quantitat de cales d’aigua cristal·lina que s’obren pas entre els penya-segats. Una manera de descobrir-les és en caiac. Deixa’t portar, palada a palada, tranquil·lament, mentre la refrescant brisa marina de les primeres hores del dia t’acaricia la cara a la costa de Sant Feliu de Guíxols. Una altra opció, però aquesta és per a esportistes de nivell avançat, és recórrer-la nedant per la via brava de Sant Feliu de Guíxols. El seu nivell de dificultat és alt, així que si no ets un nedador avançat, és millor que optis per fer el passeig pel camí de ronda que avança en paral·lel a aquesta via. El millor de les vies braves és que, a més de gaudir del paisatge del litoral, també gaudeixes del fons marí.

En aquest sisè dia encara et queda temps per visitar la vila vella de Tossa de Mar. Les muralles de l’antiga ciutat estan tan pròximes al mar que sembla que puguin guanyar-li terreny a les aigües clares del Mediterrani. Coneixes un altre municipi en què et puguis bronzejar a la platja mentre contemples vestigis històrics?

Litoral de Sant Feliu de Guíxols. Agència Catalana de Turisme / Miguel Ángel Álvarez

Litoral de Sant Feliu de Guíxols. Agència Catalana de Turisme / Miguel Ángel Álvarez

Dia 7: Lloret de Mar és un museu

A Lloret de Mar estan orgullosos de la seva localitat i per això l’han convertit en un museu a l’aire lliure perquè tothom pugui gaudir-ne. Avui et proposem visitar el MOLL (Museu Obert de Lloret) o el que és el mateix, un itinerari pels racons més emblemàtics de la vila. El MOLL proposa una ruta de 14 llocs. Una bona opció és començar el recorregut al Museu del Mar-Can Garriga, que et descobreix la història de Lloret i la seva estreta vinculació amb el mar. Continua el passeig pels Jardins de Santa Clotilde, que estan situats en un paratge de gran bellesa, a dalt d’un penya-segat sobre el mar amb vistes impressionats, i el castell de Sant Joan, construït al segle XI. A la tarda, què et sembla una injecció d’adrenalina al mar? Vol saber com? Llogant una moto d’aigua i pilotant-la per un circuit a la platja de Lloret o fent una excursió per les aigües de la Costa Brava.

Dia 8: Sabies que a Sils hi ha la porta de l’infern?

El vuitè dia de ruta per la Costa Brava requereix dos objectes: el banyador i la tovallola. Avui t’espera una jornada de diversió al parc aquàtic de Marineland, a Palafolls. Els teus fills ja criden d’alegria. Després de veure l’espectacle dels dofins asseguraran que de grans volen ser domadors de dofins. No voldran marxar sense veure com donen de menjar als pingüins i sense baixar pel Kamizake, un tobogan individual amb molt desnivell que hi ha al parc aquàtic.

Un cop sec després de la remullada, digues adéu a Marineland i calça’t les botes perquè la propera estació és l’estany de Sils. Allà es troba la Porta de l’Infern. Tranquil, que no et jutjaran pels teus pecats. Explica la llegenda que un pagès de la zona, que es deia Pere Porter, va aconseguir trobar la porta seguint les indicacions del dimoni. A tu no t’orientarà el dimoni, ho farà un GPS. Al Centre d’Informació de la llacuna et facilitaran el material i les indicacions necessàries per fer aquesta entretinguda ruta que et portarà fins a l’entrada a l’avern. El que t’espera és millor que ho vegis amb els teus ulls…

Si ets més de bicicleta, tens la ruta entre Blanes i Fogars de la Selva. Abans de posar-te en marxa, però, estira les cames per l’encantador centre històric de Blanes. Ara sí, enfila’t a la bicicleta, i en marxa! Rodaràs per un dels trams de la xarxa d’itineraris Grans Camins de l’Aigua, que et portarà pel castell de Sant Joan de Blanes i el Jardí Botànic de Marimurtra. Et suggerim que al jardí hi facis una pausa més llarga, perquè és un plaer passejar entre aquesta vegetació.

Dia 9: A l’Hotel Balneari Vichy Catalan, inspira, respira, inspira, respira…

Com que s’acosta el final d’aquesta escapada a la Costa Brava i ja portes acumulats 8 dies d’activitat, avui toca tonificar el cos, no creus? Per a això et recomanem l’Hotel Balneari Vichy Catalán. El millor adjectiu per descriure l’edifici és majestuós. Quan accedeixis al recinte, et trobaràs al davant una meravella arquitectònica del modernisme. Si per fora t’agrada, espera a veure el que hi ha a l’interior. Al balneari ofereixen una àmplia varietat de tractaments exclusius de wellness. Sortiràs d’allà com nou.

I com que avui la jornada ha començat molt centrada en el benestar, la següent activitat és un taller sobre els usos medicinals i culinaris de les plantes autòctones de Cassà de la Selva. Sabies que la sàlvia ajuda a calmar els dolors de la menstruació? O que el llentiscle és un gran antiinflamatori? Hi aprendràs un munt de coses sobre remeis i receptes naturals.

Balneario Vichy Catalan. Agència Catalana de Turisme / Nano Cañas

Hotel Balneari Vichy Catalán. Agència Catalana de Turisme / Nano Cañas

Dia 10: Santa Coloma de Farners en dolç

Tot el que comença bé, acaba bé. El final de la ruta pel cor de la Costa Brava serà dolç. Arrencarà amb un circuit d’aigües al Magma Centre Lúdic Termal i continuarà amb una immersió al món de l’apicultura. A Castanyet pots passar una jornada degustant mels, visitant un abellar, maridant diferents plats amb mel… El món de les abelles pot ser fascinant, i encara més explicat per professionals. Segons va dir Albert Einstein, el dia que desapareguin les abelles, a l’home li quedaran quatre anys de vida. No sabem si ho va encertar, però per si de cas, llarga vida a les abelles.

Acte seguit, disposes de dues possibilitats: una ruta de la ratafia per conèixer els secrets que amaga aquest licor català, o una visita a una autèntica explotació agropecuària. Amb una mica de sort, podràs tastar un got de llet acabada de munyir.

Com que t’hem promès una jornada dolça, el comiat el faràs al Museu de la Galeta Trias a Santa Coloma de Farners. El museu repassa la dedicació d’aquesta família que des del 1908 elabora les que són, possiblement, les galetes més famoses de Catalunya. De la caixa variada, quina galeta t’agrada més? Jo em quedo amb la neula.

Més informació:

Posts relacionats

L'essència de la Costa Brava

L'essència de la Costa Brava

Els Pirineus de Catalunya també són per a l'estiu

Els Pirineus de Catalunya també són per a l'estiu

La bellesa de l'interior

La bellesa de l'interior

L’aventura de l’alta muntanya

L’aventura de l’alta muntanya

Cinc maneres de recórrer les Terres de Lleida

Cinc maneres de recórrer les Terres de Lleida

El perfum històric de la Costa Daurada

El perfum històric de la Costa Daurada

El bressol del cava

El bressol del cava

La Gran Barcelona

La Gran Barcelona

Terres del sud al complet

Terres del sud al complet