Descobreix la genialitat modernista de Reus

Des de les finestres del tren d’alta velocitat observes el paisatge. El viatge se t’ha fet curt. La propera parada és Reus. Només sortir de l’estació els vitralls coloristes i mosaics ceràmics, les portes d’inspiració gòtica i el ferro forjat de molts edificis et regalen la vista.

Aquesta Ciutat amb Caràcter respira modernisme per tots els racons i és la vila natal del genial arquitecte Gaudí. A través de rutes com Gaudí&Reus pots recórrer els espais de la seva infantesa, com la seva casa natal i l’església de Sant Pere, on va ser batejat. La ruta finalitza al Gaudí Centre, l’únic centre d’interpretació sobre la vida i obra d’aquest arquitecte.

Si encara en vols més, pots admirar el llegat dels arquitectes Lluís Domènech i Montaner i Pere Caselles a la Ruta Modernista, un recorregut que inclou un total de 29 edificis, com la Casa Navàs i l’Institut Pere Mata. Passejant pel centre de Reus, entra i tafaneja a les seves botigues històriques. Aquests establiments centenaris encara funcionen i són testimonis vivents de la gran tradició comercial i del caràcter cosmopolita d’aquesta vila de la Costa Daurada.

Aquesta població va ser un dels majors centres de producció d’aiguardent del segle XVIII, juntament amb Londres i París. Després del desastre de la fil·loxera, que va destruir les vinyes, la indústria va evolucionar per elaborar una nova beguda: el vermut.

En l’actualitat, Reus està considerada la capital del vermut a Catalunya i aquesta beguda tradicional és la protagonista d’una ruta. El recorregut inclou una visita al Museu del Vermut, un edifici modernista projectat per Pere Caselles, que recull tota la història i una gran col·lecció d’objectes i ampolles. Després de fer el vermut, tasta un plat típic de la ciutat, com el bou i arròs, un plat de carn rostida en el seu suc, amb arròs. Es tracta d’una recepta recuperada de l’època medieval que solia cuinar-se durant la festa major de Sant Pere, el 29 de juny.

Reus està rodejada de vinyes i oliveres, una invitació a viure experiències enoturístiques a la ruta de la DOQ Priorat i a fer una immersió en el món de l’oleoturisme. La visita a les cooperatives i productors de la Denominació d’Origen Protegida Siurana és una forma interessant de conèixer el territori. Aquestes organitzen tasts d’aquest oli de gran qualitat i de producció reduïda, ja que les olives es recullen manualment i es molen sense que passin més de 24 hores.

A prop de Reus, a Mont-roig del Camp, es troba el Mas Miró, un centre dedicat a l’obra de Joan Miró que organitza visites guiades i teatralitzades i que conserva intacte l’estudi de l’artista.