Reus, genialitat, modernisme i vermut

La figura genial d’Antoni Gaudí és vital a l’hora d’entendre l’essència i el paisatge urbà de Reus. Aquí va néixer aquest arquitecte universal i a través de rutes com Gaudí&Reus pots recórrer els espais de la seva infantesa, com la seva casa natal i l’església de Sant Pere, on va ser batejat. La ruta finalitza al Gaudí Centre, l’únic centre d’interpretació sobre la vida i obra d’aquest arquitecte.

Però el modernisme de Reus no s’acaba aquí. El llegat dels arquitectes Lluís Domènech i Montaner i Pere Caselles es pot admirar a la Ruta Modernista. Aquest recorregut inclou un total de 29 edificis, com la Casa Navàs i l’Institut Pere Mata, alguns habitualment tancats al públic. Mentre camines entre façanes modernistes aprecies tota una varietat de vitralls de colors, mosaics ceràmics, portes d’inspiració gòtica i ferro forjat.

Reus és una ciutat de caràcter cosmopolita i de gran tradició comercial de la Costa Daurada. A través d’una visita guiada descobreixes les botigues històriques, establiments centenaris que encara funcionen al seu nucli antic.

El vermut, la beguda tradicional de Reus, és la protagonista d’una altra ruta. Aquesta població està considerada la capital del vermut a Catalunya, per la seva concentració de fàbriques productores i per haver estat un dels majors centres de producció d’aiguardent del segle XVIII, juntament amb Londres i París. Després del desastre de la fil·loxera, que va destruir les vinyes, la indústria va evolucionar per elaborar una nova beguda: el vermut.

La ruta inclou una visita al Museu del Vermut, un edifici modernista projectat per Pere Caselles, que recull tota la història i una gran col·lecció d’objectes i ampolles. Aprofita per fer un tast d’aquesta beguda típica i unes tapes, entre les quals segur que no hi falten les avellanes, producte típic de la zona.

Si visites Reus durant la Festa Major de Sant Pere, el 29 de juny, no et perdis la Tronada. Aquesta impressionant tempesta pirotècnica es remunta al segle XVII i és dels moments més especials d’aquesta festa tradicional.