Peregrinació a les catedrals del vi

La monumentalitat del Celler Cooperatiu de l’Espluga de Francolí va captivar de tal manera l’escriptor i dramaturg Àngel Guimerà, que el va batejar com “la catedral del vi”. L’edifici de disseny modernista va ser obra de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner, un dels màxims exponents del moviment artístic a Catalunya.

El de l’Espluga de Francolí no és l’únic celler modernista de la comarca de Barberà de la Conca, n’hi han sis més que també han rebut el sobrenom de “catedrals del vi” per les seves similituds amb edificis de caire religiós. T’apuntes a recórrer aquesta ruta “enocatedralícia”?

Un celler cooperatiu convertit en Museu del Vi

La visita al celler de l’Espluga de Francolí serà alhora un taller introductori a la tradició vinícola de la regió. Avui dia l’edifici del celler cooperatiu és també la seu del Museu del Vi, on hi trobaràs informació detallada sobre la història de la comarca, l’evolució del cultiu i l’elaboració del vi al llarg del temps. Després de la visita al museu descobriràs que la tradició és un dels millors avals de la qualitat dels vins catalans.

Interior del Celler Cooperatiu de l'Espluga de Francolí / Marc Castellet

Interior del Celler Cooperatiu de l’Espluga de Francolí / Marc Castellet

Montblanc: el poble on el temps va quedar aturat

A l’Espluga de Francolí agafes el cotxe i recorres uns 10 quilòmetres per la N-240 fins arribar a un poble on sembla que el temps hagi quedat aturat: Montblanc. La ciutat desprèn un aroma medieval, tant pels seus carrers i places, com per la imponent muralla que n’envolta una part. La va fer construir Pere III el Cerimoniós i encara se’n conserven 1,5 quilòmetres, amb una trentena de torres.

Muralla de Montblanc / Miguel Raurich

Muralla de Montblanc / Miguel Raurich

En aquesta vila de l’Edat Mitjana desplega els seus encants modernistes el Celler Cooperatiu de Montblanc. L’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí, va dissenyar -el 1919- un edifici de tres naus coronat per un enorme dipòsit d’aigües. Veient-lo des de fora en tindràs prou per copsar l’esplendor del modernisme industrial català, però ja que has arribat fins aquí, no creus que val la pena entrar-hi? Acosta’t a l’oficina de turisme i reserva la visita guiada per tot el poble, que finalitza al celler cooperatiu amb un tast de cava. Se t’acut alguna manera millor per acomiadar l’estada a Montblanc?

Església de Santa Maria a Montblanc / Miguel Raurich

Església de Santa Maria a Montblanc / Miguel Raurich

Senderisme i enoturisme a Pira

Arribes a l’equador de la ruta, la propera parada és Pira. Aquest poble es troba a uns vuit quilòmetres de Montblanc, ubicat dalt d’un massís, a més de 300 metres d’altura, envoltat pel torrent del Torrentill i el gorg natural del riu Anguera. Potser després d’aquesta estona de cotxe et ve de gust calçar-te les botes i explorar una mica l’entorn, un suggeriment: fes la Ruta per les pedreres. És una excursió familiar relaxada, perfectament senyalitzada, que transcorre per les antigues pedreres i forns de guix de Pira. Durant l’època de la verema, el raïm acabat de collir impregna d’un aroma suau i dolç tots els racons, així el trajecte es fa molt més agradable, no creus?

En acabar l’excursió, l’agulla de la teva brúixola interior assenyala la següent destinació, el Celler Cooperatiu del poble. L’edifici és més petit que els anteriors que has vist, però igual d’atractiu. Té dues naus amb unes façanes presidides per unes finestres verticals simètriques i esglaonades, que fan visible el segell d’autor de Cèsar Martinell. Tots els cellers concebuts per l’arquitecte són un exercici d’harmonia perfecte entre l’estètica i el pragmatisme. Martinell va tenir sempre molt present que estava dissenyant llocs per treballar-hi i que, per tant, havien de ser espais que facilitessin les tasques d’elaboració dels vins de la DO Conca de Barberà.

La primera part de la ruta de moment fa un punt i seguit, aquí, a Pira, tot i que a l’horitzó ja es dibuixa el següent poble que visitaràs, Sarral. T’animes a continuar la peregrinació per les catedrals del vi?

 

 

Posts relacionats

Un viatge al passat vinícola de la Conca de Barberà

Un viatge al passat vinícola de la Conca de Barberà

Espigues, les estrelles dels allotjaments rurals

Espigues, les estrelles dels allotjaments rurals

Un brindis sostenible a Oller del Mas

Un brindis sostenible a Oller del Mas

Vins i natura a la Terra Alta

Vins i natura a la Terra Alta