Un viatge al passat vinícola de la Conca de Barberà

La primera part de la ruta per descobrir les catedrals del vi t’ha portat des de l’Espluga de Francolí fins a Pira. Et ve de gust continuar aquesta expedició pel passat vinícola de Catalunya?

La petjada de l’imperi romà a la Conca de Barberà

El proper punt que tens marcat al mapa és Sarral, però ets dels que prefereix sortir-se del camí marcat? Endavant, doncs. Aquí tens una proposta per fer-ho. Torna cap al cotxe i gaudeix del magnífic paisatge per la carretera C-241, que segueix el curs del riu Vallverd. Condueix durant uns quatre quilòmetres aproximadament en direcció a Sarral, abans d’arribar al poble trenca a mà esquerra i segueix les indicacions que trobaràs per arribar a la resclosa romana del barranc de la Solada. La petjada imperial és molt present a tot Catalunya, malgrat això, trobar una construcció d’aquest tipus tan ben conservada és complicat.

Saps quin és el raïm autòcton de la Conca de Barberà?

Gira cua i posa rumb a Sarral. Al poble hi han diverses construccions que has de veure, com l’església barroca de Santa Maria o la casa modernista de Cal Garrofa. Tot i ser una construcció modernista espectacular, encara hi trobaràs una que la supera, el Celler de la Cooperativa Vinícola de Sarral.

Escultures del timpà de la portalada de l'església de Santa Maria / Miguel Raurich

Escultures del timpà de la portalada de l’església de Santa Maria / Miguel Raurich

L’edifici es va construir el 1914 seguint el disseny de l’arquitecte Pere Domènech i Roure. L’exterior és sobri, no obstant això no et quedis només amb la façana i entra-hi. Tindràs la sensació de viatjar cent anys enrere només creuant el llindar de la porta. A dins s’hi conserven pràcticament intactes molts elements arquitectònics originals de principis del segle XX.

I ja que hi ets, aprofita i tasta un dels excel·lents vins o caves Portell del celler. En tens de negres, blancs o d’agulla, tot i que et suggerim que degustis un dels rosats, elaborats a partir de raïm trepat. El trepat és la varietat autòctona de la DO Conca de Barberà i dóna vins lleugers i afruitats, de bona acidesa i graduació alcohòlica mitjana.

Celler Modernista de Sarral / Miguel Raurich

Celler Modernista de Sarral / Miguel Raurich

Un gran tresor al poble més petit

Ara que has agafat forces posa’t en marxa, que encara queda molt per descobrir! Amb la silueta de Sarral cada vegada més llunyana pel retrovisor, condueixes sis quilòmetres fins el proper poble. És el més petit de tots els que has visitat. A Rocafort de Queralt hi viuen uns 250 habitants.

El Celler de la Societat Agrícola de Rocafort de Queralt va ser la primera obra arquitectònica agroindustrial de l’arquitecte, Cèsar Martinell. Com has comprovat, Martinell va ser un referent en el disseny d’edificis d’aquest tipus a Catalunya. Per al de Rocafort de Queralt va aplicar una tècnica avantguardista. Una pista: està vinculada amb Antoni Gaudí.

La façana té una simetria perfecta, amb un gran finestral al centre fet a partir d’arcs rampants i de mig punt, tot i que l’element més rellevant de la construcció és l’estructura. L’edifici se sosté sobre els arcs parabòlics gaudinians, mai abans s’havia utilitzat aquesta tècnica constructiva en un edifici agrícola. El celler és una autèntica meravella arquitectònica.

151126_2T2_MG_9627_Arcs del Celler Cooperatiu Rocafort_10911_Miguel Raurich

Arcs del Celler Cooperatiu de Rocafort de Queralt / Miguel Raurich

El bressol del cooperativisme

Arribes al final del trajecte. Et falta per conèixer la darrera catedral del vi de la comarca. És la Cooperativa Agrícola de Barberà de la Conca, que es troba a uns 14 minuts en cotxe de Rocafort de Queralt.

L’edifici va acollir la primera cooperativa vitivinícola de tot l’estat espanyol. Una fita històrica d’aquesta magnitud havia de tenir una seu a l’altura de les circumstàncies, i l’edifici cooperatiu, sense dubte, ho està. Ho confirma el fet que el 2002 va ser declarat Bé Cultural d’Interès Nacional.

Celler del Sindicat Agrícola de Barberà de la Conca / Imagen M.A.S.

Celler del Sindicat Agrícola de Barberà de la Conca / Imagen M.A.S.

El celler, obra també de Cèsar Martinell, té dues naus rectangulars, una més petita, on hi ha el moll de càrrega i la zona d’elaboració, i una altra més gran amb planta basilical, on s’hi guarden els cups. De la façana, a banda de l’harmonia de les seves línies, et cridarà l’atenció la torre elegant que la culmina. A primer cop d’ull, pot semblar-te el campanar d’una catedral, en realitat es tracta d’un dipòsit d’aigües.

 

Posts relacionats

Vins i natura a la Terra Alta

Vins i natura a la Terra Alta

Espigues, les estrelles dels allotjaments rurals

Espigues, les estrelles dels allotjaments rurals

Peregrinació a les catedrals del vi

Peregrinació a les catedrals del vi

Un brindis sostenible a Oller del Mas

Un brindis sostenible a Oller del Mas