Viu la història mil·lenària i marinera de Tarragona

Agafa el tren d’alta velocitat i arriba sense cues, ni embotellaments a Tarragona. Aquesta Ciutat amb Caràcter de Catalunya, amb més de 2.000 anys d’història, t’ofereix una atractiva combinació patrimoni mil·lenari, castells, vinyes i gastronomia marinera.

Tarragona és l’única ciutat Patrimoni de la Humanitat de Catalunya, gràcies al seu impressionant llegat de monuments romans, com ara les muralles, l’amfiteatre, el teatre o la necròpoli paleocristiana, entre d’altres. Si la visites a l’estiu, el festival Tàrraco Viva es celebra a l’amfiteatre i recrea la vida i la cultura de l’època romana, amb espectacles de lluita de gladiadors inclosos.

Passejar pel centre històric es converteix en una aventura arqueològica on descobreixes tresors com la catedral de Santa Maria, un edifici de transició del romànic al gòtic. Destaca la façana principal i el claustre, des del qual s’accedeix al Museu Diocesà de Tarragona. Puja al campanar de la catedral, una gran talaia per gaudir de les vistes panoràmiques de la ciutat.

Després de la passejada cultural, apropa’t al Serrallo,  el barri de pescadors. Aquí s’organitzen visites guiades per veure com arriben les barques carregades de captures, i si et ve de gust, pots viure la subhasta del peix a la llotja de la Confraria de Pescadors.

Segurament, l’olor a mar et farà venir gana, així que entaula’t en qualsevol dels restaurants del barri per gaudir de la cuina marinera. El suquet de moixina amb patates, el negat amb all i oli i la romescada són alguns dels plats típics que ofereixen.

Després de l’àpat, estira les cames passejant per la rambla, on es troba el Balcó del Mediterrani. En aquest indret gaudeix de la vista panoràmica de la Costa Daurada. Segons un costum local molt estès, si toques el ferro de la barana porta bona sort. Tarragona compta amb 15 km de costes amb platges de sorra fina i poca profunditat. A prop de la ciutat trobes platges com la Llarga o l’Arrabassada on relaxar-te o fer una mica d’esport.

Si visites la ciutat a finals de setembre tens l’oportunitat de celebrar les Festes de Santa Tecla, en honor a la patrona de la ciutat. Si vas la primera setmana d’octubre, viu l’emoció de l’espectacle casteller més gran del món: el Tarragona, Ciutat de Castells. Un total de 42 colles castelleres competeixen al Tarraco Arena Plaça que compta amb una cúpula retràctil de 40 metres de diàmetre, que s’obre especialment per celebrar l’exhibició.

L’enoturisme és un altre activitat recomanada a l’entorn natural de la ciutat rodejat de vinyes. Fes la ruta de la DO Tarragona, tot un descobriment de la cultura mil·lenària del vi i l’oportunitat de viure experiències singulars als cellers de la zona. Apunta’t també a fer una excursió al Pont del Diable, un monument romà construït per canalitzar l’aigua des del riu Francolí a la ciutat. Els espais naturals de la desembocadura del Gaià i de Tamarit-Punta de la Móra, on es troben el castell de Tamarit i la torre de guaita de la Móra del segle XVI, també són indrets per gaudir del patrimoni i la natura que rodeja Tarragona.

Aprofita també per visitar Cambrils, una Vila Marinera que destaca per la seva excel·lent gastronomia.