La Ruta del Vi DO Tarragona

Descobrir els vins de la DO Tarragona és endinsar-se en una tradició mil·lenària que es remunta a l’època de l’Imperi Romà. El seu llegat històric i patrimonial és excepcional, i està estretament lligat a l’elaboració d’uns vins de qualitat reconeguda des dels seus orígens.

L’empremta que el cultiu de la vinya ha deixat en aquest extens territori és apassionant i convida a endinsar-s’hi per gaudir d’experiències enoturístiques ben diverses.

L’herència romana dels vins de la DO Tarragona és innegable. Al segle I dC l’Imperi Romà va ser el veritable impulsor dels vins a les comarques tarragonines. L’àmfora que apareix al logotip de la denominació d’origen ja s’utilitzava en aquella època per emmagatzemar i transportar el vi des de Tarraco fins a Roma.

Per aquest motiu, Tarragona, l’única ciutat Patrimoni de la Humanitat de Catalunya gràcies al seu impressionant llegat de monuments romans, és el marc ideal i el punt de partida per descobrir la cultura del vi d’una denominació d’origen que abraça des del mar Mediterrani fins a la vall del riu Ebre, passant per l’interior del camp tarragoní i la serra de Prades.

Integrada per 73 municipis del Camp de Tarragona i la Ribera d’Ebre, la DO Tarragona ha impulsat la innovació constant en el cultiu de la vinya i l’elaboració del vi. Un compromís amb la terra i la vinya que, al llarg dels segles, ha permès superar qualsevol escull, fins i tot la plaga de la fil·loxera a finals del segle XIX.

El bon clima i la qualitat de les terres i les vinyes marcades per la marinada, el vent característic de la zona, atorga un caràcter especial als vins, majoritàriament elaborats amb macabeu, la varietat estrella de la denominació d’origen. Altres varietats que s’hi cultiven són ull de llebre, merlot, samsó, sumoll, moscatell, parellada i garnatxa. Totes donen caràcter als seus vins negres, ferms i aromàtics, als rosats frescos de color cirera, als blancs suaus i de color brillant, i també als vins licorosos com la mistela, el moscatell i el vimblanc o vi ranci.

Els cellers de la DO Tarragona són el resultat de l’empenta d’una llarga llista de projectes familiars en la majoria dels casos o de la suma d’esforços que històricament ha representat el model cooperatiu. És el cas de la vinícola de Nulles, una de les Catedrals del Vi de Catalunya. És obra de Cèsar Martinell, deixeble de Gaudí. Altre exemple és la cooperativa modernista de Vila-rodona.

 

Propostes per a tots els gustos

A la Ruta del Vi de la DO Tarragona hi participen cellers de tot el territori vitivinícola, encapçalat per l’Alt Camp i la Ribera d’Ebre, que concentren el 80% dels cellers visitables, i també amb cellers al Tarragonès i al Baix Camp.

Aquesta ruta ofereix 19 visites a cellers i 37 experiències singulars, des d’una passejada amb carruatge amb tast de vins fins a visites i tasts singulars a la vinya. També propostes com rutes fluvials amb llagut o excursions en caiac per l’Ebre, passejades entre vinyes i circuits de marxa nòrdica.

Són experiències per a tots els gustos que mariden el vi amb la gastronomia de la zona, l’esport, la cultura i el turisme familiar. Totes elles estan adaptades a tots els públics, amb més o menys coneixement del món del vi.