Menja’t Catalunya en família

Catalunya us ofereix un gran menú gastronòmic de nord a sud. Aprofiteu les vostres sortides familiars per descobrir i tastar productes de km 0 a fires, mercats i jornades gastronòmiques. Així els més petits coneixeran l’origen dels productes que mengen i el seu procés d’elaboració. De passada,  també aprendran a preservar els tresors gastronòmics de casa nostra.

Calderades populars i postres amb ratafia a Pirineus-Noguera Pallaresa
El Parc del Riuet és l’escenari de la Fira de Tardor, a Sort. Una bona ocasió per tastar en família productes de km 0 de Pirineus-Noguera Pallaresa. Embotits, formatges, peixos d’aigua dolça i la famosa sal de Gerri, que s’elabora de manera tradicional. Participeu en tallers com el concurs de postres fetes amb ratafia, licor d’herbes. I per escalfar-vos una mica, una calderada popular. Tastareu una escudella del Pallars Sobirà que es prepara per Setmana Santa. S’elabora amb verdures, llegums, carn de porc i de vedella IGP dels Pirineus de Catalunya.

Museu Geri de sal Turisme Noguera-Pallaresa
Museu de Gerri de la Sal /Turisme Noguera-Pallaresa

Productes de km 0, dalles i bruixes a la Vall d’en Bas-Les Preses
Abans de Nadal, Mallol, un poble de la Vall d’en Bas-Les Preses, s’omple de parades de productes de km 0 com mel, embotits i formatges per celebrar la Fira de Sant Nicolau. Els restaurants tenen parades a la fira i serveixen plats típics de la zona. Per fer baixar el menjar, res millor que participar en les caminades populars que s’organitzen o bé en una cercavila en honor a la Bruixa Estruga, un personatge de llegenda d’aquest poble medieval.

Fira de Sant Nicolau Vall d'en Bas
Fira de Sant Nicolau

El Dia de la Dalla, que se celebra als Hostalets d’en Bas, és un homenatge a la feina dels pagesos. És una oportunitat per comprar productes artesanals a la Fira de la Terra i també tastar-los al dinar popular que s’organitza. Si als vostres fills i filles els agrada el formatge, apunteu-vos a la visita guiada a La Xiquella, una granja que elabora formatges artesans amb la llet de les seves vaques. Al final de la visita, hi ha un tast.

La Xiquella
Formatges artesans de La Xiquella

El mató de la Vall de Camprodon
A la Vall de Camprodon hi ha una masia, Can Pastoret, dedicada a la cria ecològica de vaques, eugues i cabres, i també a la producció ecològica de trumfes. Us conviden a gaudir d’un taller de mató que també inclou una visita a la granja. Aprendreu tots els secrets per elaborar un bon mató, visitareu els animalons de l’explotació ramadera i fins i tot ajudareu a donar-los de menjar. Per finalitzar l’experiència gaudireu d’un bon berenar de pagès: hamburgueses ecològiques i el mató que heu elaborat al taller.

Verema a la Costa Brava
Participar en una Festa de la Verema és una bona manera d’ensenyar als vostres fills i filles com s’elabora el vi. A Calonge i Sant Antoni us ho poden mostrar. Feu una immersió en la cultura del vi de la DO Empordà, on trepitjareu raïm i participareu en esmorzars entre vinyes.

Verema & Família
Verema en família

Fesol del ganxet i cuina marinera a Costa Barcelona
El Maresme destaca per la qualitat productiva d’hortalisses i verdures, així que si visiteu Malgrat de Mar tasteu el pèsol, anomenat la ‘perla verda’. És el protagonista d’unes jornades gastronòmiques, així com el fesol del ganxet, un producte amb denominació d’origen protegida de gust molt suau. Són bons i fàcils de menjar, així que els nens i nenes en gaudiran. Per a una dosi extra de vitamines, les maduixes són unes postres molt saludables, aquí se’n conreen i tenen un sabor ben dolç.

A Vilanova i la Geltrú descobriu la cuina marinera de la vila amb receptes de pescadors tan populars com el xató de Vilanova i el bull de tonyina. Potser als vostres fills i filles els ve de gust  menjar coses noves. Si sou llaminers, tasteu les llunes de Vilanova, unes galetes típiques de la vila, elaborades amb avellanes.

Xató
Xató de Vilanova i la Geltrú

Pa, vermut i olives a la Costa Daurada
A Montblanc la cooperativa L’Aresta us espera per participar en un taller familiar d’elaboració de pa. Els nens i nenes aprendran a elaborar la massa, conèixer tots els ingredients i seguiran tot el procés fins a obtenir un pa saludable, de qualitat i agroecològic. El taller dura tres hores. La vila acull també #Safrània365, un esdeveniment gastronòmic, on els productes de proximitat de la Conca de Barberà són els protagonistes, com és el cas del safrà. En aquesta fira teniu l’oportunitat de descobrir aquesta espècie, visitant els camps florits i participant en la seva recol·lecció. També gaudireu de maridatges de km 0, demostracions de cuina i activitats familiars culturals.

Cambrils, la capital gastronòmica de la Costa Daurada, us revela els secrets d’elaboració d’un dels seus productes estrella: les olives. A la ruta gastronòmica Mediterrània d’Oliveres veureu una olivera centenària i la vella cooperativa, on s’elaborava l’oli antigament. També com es produeix en l’actualitat i com es festeja a Cambrils la premsada del nou oli. La ruta inclou un tastet d’aquest or líquid.

Castanyes i bolets a Muntanyes de Prades
A Muntanyes de Prades si voleu tastar bolets primer haureu d’anar a buscar-los. Durant la Festa del Bolet, els nens i nenes sortiran al bosc acompanyats d’un boletaire expert, per conèixer les espècies de la zona i saber quins són per menjar. Sabíeu que la geganta de Vilanova de Prades és una castanyera? Ho descobrireu a la cercavila que se celebra en el seu honor a la Festa de la Castanyada. A totes dues festes, gaudireu de música en directe, ball i esmorzars i sopars populars.

Musclos i mostillo als Ports
La Fira Dolça Tardor, a Horta de Sant Joan, és un esdeveniment, on a més de conèixer els productes tradicionals típics dels Ports, descobrireu el mostillo, unes postres típiques que ja donen una pista amb el seu nom, us sona? A la costa, podeu aprofitar una excursió a la Ràpita perquè els vostres fills i filles tastin els musclos i les ostres. També navegareu en una golondrina i visitareu les muscleres on es conreen aquests fruits de mar.

Estació Nàutica Sant Carles de la Ràpita. Jaume Boldú
Estació Nàutica la Ràpita / Jaume Boldú

Arnes celebra la Festa de la Mel, la primera setmana de juny. Visiteu el Centre d’Interpretació de la mel de la vila, on aprendreu de manera divertida tot allò relacionat amb la mel i les abelles en diferents espais didàctics. A la vila també se celebren tallers d’elaboració de cera, hi ha xerrades, activitats infantils i podeu comprar mel artesanal. Si sou molt golafres, tasteu les típiques borraines, les fulles d’una planta típica de la zona, que se suquen en una pasta i es fregeixen amb oli.

Centre d'Interpretació de la Mel d'Arnes
Centre d’Interpretació de la Mel d’Arnes

Us hem fet venir gana?