Revetlla de Sant Joan i baixada de falles

Arreu de Catalunya, la nit del 23 al 24 de juny se celebra la Revetlla de Sant Joan, un esdeveniment que uneix la diada de Sant Joan amb la nit més curta de l’any. En aquesta nit màgica se celebra el solstici d’estiu, que és dos dies abans: el 21 de juny.

L’origen de la celebració de la nit de Sant Joan es remunta a molt abans de l’aparició del cristianisme. En aquesta festa col·lectiva s’exalta el culte al sol i la vida i convida a gaudir dels llargs dies de l’estiu. El foc i l’aigua protagonitzen els rituals típics d’aquesta data: saltar sobre les fogueres per espantar els mals esperits, banyar-se a la nit per purificar-se o bé, com es feia antigament, collir herbes medicinals, ja que en aquesta data estan en procés de floració i és el millor moment per collir-les. Els coets, els petards i la coca de Sant Joan són també habituals en aquesta celebració.

Als Pirineus de Catalunya, les baixades de falles són una tradició festiva mil·lenària que celebra el solstici d’estiu. Se celebren en diverses poblacions com Boí, Casós i Isil durant els mesos de juny i juliol i són considerades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco.

Els fallaires, veïns del poble, baixen de la muntanya cap al poble amb unes falles o teies enceses. Segons la tradició, el descens del foc servia per purificar els camps i els pobles i preservar-los dels mals esperits. Un cop els fallaires arriben a la plaça del poble, encenen una gran foguera amb les falles. Tot el poble celebra la jornada amb coca, vi i danses tradicionals.

Les poblacions de Les i Arties, a la Val d’Aran, celebren la revetlla de Sant Joan amb les festes d’eth Haro i d’eth Taro, respectivament. En aquestes poblacions el solstici d’estiu marcava l’inici del cicle productiu, se sembraven les terres i es pujaven els ramats a la muntanya. Aquest ritual es realitzava per garantir la subsistència del poble i consistia en encendre un gran avet de 8 a 10 metres, l’haro o taro, situat a la plaça Major. Ara, després d’encendre’l, tot el poble gaudeix de la festa i els balls tradicionals a la vora del foc.