Processons de Setmana Santa

La Setmana Santa és una de les festivitats més autèntiques i amb més tradició de Catalunya. En diverses poblacions se celebren manifestacions religioses populars com processons, viacrucis i representacions de la Passió.

A Barcelona antigament s’havien celebrat processons als barris de Gràcia, Poble-sec, Sant Martí i Sant Andreu. Una de les més populars era la de la Bona Mort. Aquesta cercavila, iniciada al segle XVIII, recorria els carrers del centre integrada per personatges caracteritzats amb elements relacionats amb la mort: cranis, dalles…

Dijous Sant al vespre té lloc a Verges (Girona) la Dansa de la Mort. És una processó d’esquelets amb torxes que recorren la vila després de la representació de la Passió de Jesús. Aquesta és l’única processó que es conserva a Europa des de l’Edat Mitjana.

El Dijous Sant també té lloc la Processó del Silenci a Badalona, una de les més antigues de Catalunya. Quan és fosc es fa el Cant de la Passió a la façana principal de l’església de Santa Maria i comença el recorregut pels carrers que voregen l’església amb l’única il·luminació de les espelmes dels participants i en total silenci.

El Divendres Sant gairebé totes les processons representen passatges de la vida de Crist i venen precedides per desfilades d’armats o soldats romans. Entre les més destacades hi ha la del Sant Enterrament de Tarragona, on participen més de 4.000 persones. A Girona i Lleida també se celebra, i a Mataró destaca l’homenatge de la ciutat als Armats.

A Reus la Setmana Santa té una clara protagonista: la processó de les Tres Gràcies, que és el retorn del Crist de la Sang a l’església on es guarda. A Sant Hilari Sacalm el viacrucis vivent fa més de 300 anys que se celebra i la participació és una tradició que es transmet de pares a fills.

A Tortosa l’acte més multitudinari és la Processó del Diumenge de Rams, abans pròpiament de la Setmana Santa, en què els natzarens obsequien la gent amb caramels. Segons la tradició es fa per treure el mal gust de boca que deixa contemplar el patiment de Jesucrist.