Montclar, el renaixement d’un poble

Aquest Poble amb Encant del Berguedà té una història curiosa. Després de quedar deshabitat durant els anys 40, el 1964 hi va arribar un grup d’excursionistes que van decidir instal·lar-se i començar la seva reconstrucció.

La seva autenticitat rural i medieval s’ha mantingut intacta. La gràcia es troba en la disposició del seu nucli antic: una vintena de cases dels segles XVII i XVIII rodegen la plaça on es troba l’església parroquial i una casa senyorial anomenada el Castell.

A l’interior de l’església de Sant Martí de Montclar, d’estil romànic i construïda el segle XII, es conserven dos retaules barrocs i un de neoclàssic que mereixen una visita. Una altra joia arquitectònica d’aquest poble d’origen medieval és la Rectoria, una masia del segle XVIII amb un gran balcó de fusta que capta l’atenció del visitant.

Un dels millors plans per conèixer l’entorn natural de Montclar, als Pirineus de Catalunya, és recórrer en bicicleta la ruta que el connecta amb les esglésies de Sant Quintí i Santa Creu. Aquesta última era una de les propietats del monestir de Sant Llorenç, prop de Bagà. Aquest temple benedictí del segle IX és un exponent del romànic d’alta muntanya a Catalunya.

No pots marxar de Montclar sense tastar els pèsols negres, típics del Berguedà, o les patates emmascarades, un plat d’hivern a base de patates xafades i fregides amb col i botifarra negra. També pots aprofitar la visita a aquest Poble amb Encant per anar a collir bolets als boscos dels voltants i visitar el Museu d’Art del Bolet de Montmajor.