Montblanc, monumentalisme medieval i artístic

 Montblanc desprèn una aroma medieval, tant pels seus carrers i places com per la imponent muralla que l’envolta, una de les més ben conservades de Catalunya. La va fer construir Pere III el Cerimoniós i encara se’n conserven 1,5 quilòmetres, amb una trentena de torres.

Segons la llegenda, Sant Jordi va matar el drac davant mateix de les muralles de Montblanc. Aquest esdeveniment es rememora cada any a la Setmana Medieval, durant la diada de Sant Jordi. És la festa històrica més antiga de Catalunya.

Per conèixer els detalls del passatges històrics d’aquesta ciutat de la Costa Daurada, fes una visita guiada per diversos trams de la muralla, que et portarà a la torre de Pere III i pel pas de ronda que arriba fins a la torre-portal de Sant Jordi.

No et perdis l’església de Santa Maria, un edifici gòtic del segle XIV conegut popularment com la catedral de muntanya. Al seu interior es troba un dels orgues barrocs més importants de Catalunya. L’església de Sant Miquel, de transició entre el romànic i el gòtic, i l’antic hospital de Santa Magdalena, amb un gran claustre gòtic i una església del segle XIV, són també visites obligades per comprovar la monumentalitat d’aquesta Ciutat amb Caràcter.

Si vols maridar patrimoni, cultura i vi, Montblanc és l’escenari ideal. Aquí l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí, va dissenyar el 1919 el Celler Cooperatiu de Montblanc, un edifici de tres naus que pots visitar. També pots apuntar-te a fer la Ruta del Trepat, de la DO Conca de Barberà, en què visitaràs diversos cellers i tastaràs el vi elaborat amb aquesta varietat de raïm típica de la zona.

Recórrer la Ruta del Cister és una altra opció per conèixer l’entorn de Montblanc. Aquest sender de gran recorregut, el GR-175, uneix els tres monestirs cistercencs de la zona: el de Santes Creus, el de Vallbona de les Monges i el de Poblet. A més de descobrir-te els monestirs, també t’endinsa en els paisatges de vinyes i t’acosta a les tradicions i artesania de la zona.