La Ruta del Vi DO Terra Alta

Allà on miris, la vinya és present a la DO Terra Alta, sobretot a la zona central, entre els 350 i 550 metres d’altitud, amb terrasses i bancals que s’alternen amb vinyes planeres i al fons de les valls, formant un vistós mosaic de parcel·les, pendents i orientacions. L’altre factor diferencial d’aquesta terra vinícola de Catalunya és l’aposta per la varietat de raïm garnatxa. La regió és el temple de la garnatxa blanca, fins al punt de crear el distintiu “Terra Alta Garnatxa Blanca”, reservat exclusivament per als vins blancs elaborats al 100% amb garnatxa blanca.

El seu compromís amb l’elaboració de grans vins de varietats, a més de la garnatxa, com la carinyena és una de les claus d’aquest èxit. Una altra és la seva voluntat d’adoptar nous mètodes de producció que combinen la innovació i la tradició.

El resultat ha estat posar la DO Terra Alta al mapa internacional dels vins fins a convertir-la en una de les regions vitivinícoles més dinàmiques del país, esforçant-se constantment per l’excel·lència i la producció de vins que reflecteixen el caràcter d’aquesta regió interior.

Les catedrals del vi de la Terra Alta

Seguint la Ruta del Vi DO Terra Alta pots endinsar-te en aquest univers enològic que inclou esdeveniments de tastos de vins i visites a cellers, sessions de vinoteràpia, experiències culturals, visites al camp, fires i festivals populars basats en el vi i tota mena d’activitats amb vins i vinyes com els seus ingredients clau.

Les atraccions estrella són les “catedrals del vi” de Gandesa i el Pinell de Brai, cellers dissenyats per Cèsar Martinell, deixeble del famós arquitecte Antoni Gaudí. Tots dos edificis són, sens dubte, exemples excel·lents d’arquitectura agrària modernista que es poden trobar a Catalunya.

Els enoturistes més actius podeu recórrer la Via Verda de la Terra Alta. És un antic traçat de ferrocarril reconvertit en ruta ciclista que uneix les estacions d’Arnes i el Pinell de Brai i travessa les serres de Pàndols i de Cavalls, amb el riu de la Canaleta com a fil conductor.