La Ruta del Vi de Lleida

Seguint la Ruta del Vi de Lleida a través d’aquesta rica i diversa terra vitivinícola és difícil imaginar que gairebé va desaparèixer quan es va produir la plaga de la fil·loxera a finals del segle XIX. I, certament, això hauria passat si no hagués estat per l’obra de visionaris com Manuel Raventós, l’home de l’èxit del celler Raimat, que va ser el fil conductor del renaixement de la viticultura en aquesta regió de l’interior de Catalunya a principis del segle XIX.

La DO Costers del Segre s’estén per un territori molt ample, amb 4.172 hectàrees de vinya que cobreixen des dels terrenys de la Plana de Lleida fins a les muntanyes que s’enfilen al Prepirineu, amb vinyes conreades a prop dels 1.000 metres d’altitud, on s’elaboren magnífics vins d’alçada.

La personalitat dels vins de la DO Costers del Segre es deu en gran mesura a la naturalesa de cada zona i a un clima interior relativament poc afectat pel mar. De fet, és la DO catalana més allunyada del mar. L’exposició àmplia al sol, les temperatures contrastades i les precipitacions baixes, compensades per les boires d’hivern que embolcallen el paisatge en blanc, proporcionen un entorn ideal per a la maduració del raïm, ja siguin varietats autòctones com ara la garnatxa, el trepat, el macabeu i la parellada, o importades com el cabernet sauvignon, el merlot i el chardonnay.

Una aventura enològica per l’interior de Catalunya

Conèixer el món enològic de la DO Costers del Segre és una aventura en si mateixa i una oportunitat per explorar una bonica zona de Catalunya, les Terres de Lleida, la seva gastronomia, el seu paisatge i el seu patrimoni cultural. Per exemple, la Ruta del Vi de Lleida aplega diverses experiències enoturístiques sostenibles, com esmorzars de pagès entre vinyes, visites guiades tematitzades o, fins i tot, curses de trail running.

A les Terres de Lleida també pots complementar la visita a cellers amb plans culturals molt atractius, o amb la descoberta de productes típics de la regió. Entre les múltiples propostes de què pots gaudir destaca la Ruta de l’Oli, un itinerari que connecta una trentena de poblacions de les comarques de les Garrigues, l’Urgell, la Noguera i el Segrià dedicades a la producció d’oli d’oliva, que conformen la denominació d’origen protegida de les Garrigues. A més, molts cellers organitzen activitats que combinen l’enoturisme i l’oleoturisme.