La Festa del Pi de Centelles

La Festa del Pi, declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional de Catalunya, se celebra el mes de desembre en honor a la patrona de Centelles, Santa Coloma. El seu origen es remunta a l’any 1620.

L’acte més destacat i participatiu de la celebració és el 30 de desembre. De matinada se celebra una missa a la qual assisteix tot el poble i els galejadors, homes o dones vestits amb barretina i faixa, que són els encarregats de buscar l’arbre per oferir-lo a la patrona.

Després de la missa, tothom surt al bosc per trobar el pi més bonic de la zona. Allà gaudeixen d’un esmorzar tradicional amb pa i botifarra. Un cop localitzat, els galejadors disparen trets a l’aire abans de talar-lo i tot el poble ho celebra amb entusiasme.

El pi es trasllada en comitiva fins a la plaça Major del poble, acompanyat de les tronades ensordidores dels trabucs, i a la plaça els rep una banda de música, l’esbart del poble interpreta la dansa del Pi i tot seguit es porta l’arbre davant de l’església. Un cop a l’interior, s’engalana amb ramells de pomes i neules i es penja cap per avall davant de l’altar amb la imatge de Santa Coloma.

El pi queda penjat a l’interior de l’església fins al dia de Reis, en què el baixen i tothom agafa una branca que es guarda a casa perquè els porti sort.