La diversitat: hi ha més que oli, a les Garrigues

Si penses en les Garrigues, et ve a la memòria el gust del seu oli, un deliciós suc afruitat d’oliva fresca, dens, gustós… Però en aquesta comarca hi ha molt més per gaudir-ne. Dos exemples: l’enoturisme i l’Espai Macià, dedicat a l’antic president de la Generalitat. Et convidem a viure uns dies a les Garrigues. T’agradarà.

A l’Albagés, el clima obre una finestra inesperada a la comarca per al conreu de la vinya: una pluviometria moderada, humitats ambientals molt baixes i temperatures extremes. Només l’oscil·lació tèrmica entre el dia i la nit permet a la vinya un descans necessari per poder créixer. Aquests matisos i la mà de l’enòleg Martí Magriñá marquen el caràcter particular dels vins del celler Clos Pons, de la DO Costers del Segre.

Amb una visita guiada podràs entendre la dedicació absoluta que ha posat la família Pons per tirar endavant el projecte. La construcció de l’actual celler el 2012, un edifici que segueix el concepte del ‘château’ francès ubicat dalt d’un turó i equipat amb les darreres tecnologies, va ser la consolidació d’aquesta aventura vinícola, que es va iniciar l’any 2005.

Geogràficament, Clos Pons s’ubica a les Garrigues, una de les comarques catalanes amb més tradició en la producció de l’oli. En els darrers anys la vinya s’ha atrevit a discutir aquesta hegemonia de l’olivera, com el celler Tomàs Cusiné. La teva brúixola vinícola te l’assenyala com la propera parada en aquest ‘tour’ de dos dies per les Garrigues. Amb un recorregut guiat veuràs on s’elaboren aquests vins que ja s’exporten a més de trenta països i que han obtingut valoracions per sobre dels 90 punts en rànquings tan prestigiosos com la Guía Peñín o Robert Parker.

Turisme rural acompanyat d’oli

En una comarca entregada a la tradició de l’oli resulta imprescindible fer-hi una aproximació. Cal Pastor serà el lloc triat per dues raons: perquè és l’allotjament rural on passaràs la nit i perquè organitzen una visita temàtica sobre l’oli per la finca. Veuràs com es conrea l’olivera, les construccions agrícoles de pedra, la collita de l’oliva, els trulls d’oli i acabaràs amb un taller per fer sabó.

Una bona expedició per les Garrigues no és completa si no visites l’Espai Macià, un centre d’interpretació que narra el viatge vital i polític del mític president de Catalunya.

Celler Clos Pons
Brindis al celler Clos Pons
Vinyes de Tomàs Cusiné
Instal·lacions de Tomàs Cusiné

Oli i vi de les Garrigues. Cap de setmana d’experiència gastronòmica de vi i oli

des de 135,00€ Reservar Terres de Lleida

Et proposem

Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya: un bàsic de l’oleoturisme

Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya: un bàsic de l’oleoturisme

Tot el que vulguis saber sobre l’oli ho tens perfectament explicat al Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya (la Granadella). L’exposició permanent està pensada perquè la recorris amb els cinc sentits: experimentaràs amb les aromes, les textures, els colors i els sabors per conèixer a fons la cultura de l’oli. A més, hi organitzen tasts, demostracions de cuiners i activitats fora del museu com rutes a peu o en bicicleta. Tot amb l’oli com a fil conductor.

Testimonis rupestres de la Catalunya més primitiva

Testimonis rupestres de la Catalunya més primitiva

Al Cogul tenen el tresor rupestre més gran de les Garrigues: les pintures de la Roca dels Moros. Les 45 figures que hi podràs veure van ser declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO. Són un exemple de l'art rupestre llevantí amb imatges humanes, diversos animals i també inscripcions de l'alfabet ibèric i llatí. La Roca dels Moros forma part de la Ruta de l'Art Rupestre, que fa divulgació dels principals conjunts d'art rupestre català.

Caragols amb samfaina

Preparació:

A les Terres de Lleida, el cargol és el rei gastronòmic. Aquesta és una de les receptes més tradicionals de la zona per preparar-los. Pren-ne nota.

Cal que facis dejunar els cargols una setmana. Renta’ls amb aigua, sal i vinagre força vegades i posa’ls en una olla al foc amb aigua freda fins que bullin. Els escorres i els tornes a bullir amb aigua neta i les herbes aromàtiques de 30 a 40 minuts. Els escorres i els reserves.

Per preparar la samfaina talles les verdures a daus petits. En una cassola amb oli sofregeixes la ceba. Després hi afegeixes l’all, el pebrot, els tomàquets i les albergínies per aquest ordre, deixant un temps entre una verdura i l’altra i al final acabar-ho de coure tot junt. Ho sales i ho deixes coure lentament i a foc suau fins que estigui ben confitat. Finalment, barreges els cargols, escorreguts, amb la samfaina en una cassola i ho deixes coure tot junt uns minuts.

Ingredients:

  • 1 ¼ kg de cargols
  • Herbes aromàtiques: llorer, farigola, fonoll, sajolida, menta
  • 4 tomàquets
  • 2 cebes
  • 2 grans d’all
  • 2 pebrots vermells
  • 2 albergínies
  • Oli
  • Pebre
  • Sal
  • Aigua