Benvinguts al Priorat, l’escenari del vi
A 90 km de Barcelona gaudiràs d’un dels espectacles vinícoles més especials del món. Té lloc al Priorat entre les terrasses de les vinyes, a les parets dels massissos i a tocar del riu Siurana, que s’obre pas pel territori fins a les Terres de l’Ebre. Són aquest paisatge, sota la serra del Montsant, i la llicorella els que han marcat l’aroma singular dels vins de la DOQ Priorat. Són dels vins amb més reconeixement internacional per la seva qualitat.
Els densos, forts i persistents vins negres del Priorat, sobretot de les varietats carinyena i garnatxa, són fruit d’acusades oscil·lacions tèrmiques i d’un clima extremament sec. I és d’aquí que neix també aquesta gran qualitat que els caracteritza i que els ha donat un prestigi internacional.
Un vi de qualitat per fer amicsFa més de 30 anys un grup d’apassionats per l’ofici vinícola van arribar al Priorat. Van posar la llavor del que avui dia és una de les denominacions d’origen més reconegudes arreu del món. Aquest grup d’amics format per René Barbier, Álvaro Palacios, Carles Pastrana, Daphne Glorian o Josep Lluís Pérez, entre d’altres, van tirar endavant la idea de començar a produir uns vins únics en aquestes terres, que van veure la llum el 1989 a Gratallops.
Aquesta és una experiència per reviure aquells orígens i entendre com la cultura del vi es va anar estenent per la zona. La jornada arrenca amb una visita al Celler Clos Mogador (Gratallops), de René Barbier. Aquí fan orfebreria vinícola per elaborar alguns dels millors vins de la DOQ, que han arribat a obtenir puntuacions de 100 sobre 100 a la prestigiosa llista Parker. La segona parada és a l’autèntic bressol de la cultura del vi al Priorat, la Cartoixa d’Escaladei, on els monjos cartoixans conreaven vinyes fa centenars d’anys. Per acabar, parada al celler Mas Martinet (Gratallops), que produeix vins ecològics.
Aventura per a petits enoturistesUna escapada enoturística també pot ser un pla familiar. Al Celler Joan Ametller (la Morera de Montsant) així ho creuen i per això han creat el Laboratori dels Sentits per obrir les portes del món del vi a grans i petits.
Mentre els adults gaudiu d’una visita a les vinyes, per contemplar com es despengen per la muntanya amb les clàssiques terrasses del Priorat i d’una ruta pel celler, amb degustació inclosa, els menuts passaran una jornada plena de sorpreses.
Als petits els agrada més participar que ser espectadors: recorreran la finca per desxifrar el misteri de la vinya, coneixeran el procés d’elaboració dels vins i, finalment, entraran al laboratori. Allà els espera una enòloga ben singular que sent una absoluta fascinació pel raïm i que posarà a prova les seves habilitats olfactives i gustatives. Després d’això, els teus fills deixaran de pensar que el vi és només un líquid embotellat de color fosc que beuen els pares.
Al trot per la DO MontsantTambé a la zona del Priorat, aprofita també per tastar els vins de la DO Montsant, la denominació d’origen revelació dels darrers anys. S’ha convertit en un referent internacional reconegut per la premsa especialitzada. No és casual que exporti el 50% dels seus vins. El vi negre és el més abundant, amb base de garnatxa i carinyena, i els blancs, amb garnatxa blanca i macabeu.
Una opció original per descobrir-la en parella o amb amics és fent una ruta a cavall. Passejareu entre les vinyes a ritme tranquil, contemplant el paisatge agrest de la comarca i vorejant l’embassament dels Guiamets. El recorregut combina trams de camí de terra, entre vinyes i una petita part per carretera. Són 45 minuts al trot fins al Celler de Capçanes.
Aquest celler té la particularitat que des de fa més de 20 anys elabora vi caixer, el vi que consumeix la comunitat jueva, que produeixen persones jueves seguint les directrius de la llei hebraica. Durant la visita guiada al celler coneixeràs la història d’aquests vins i la de la resta de producció que elaboren. A la sortida t’estarà esperant el teu vehicle de quatre potes per tornar cap a la base.