El joc d’explorar Catalunya

Descobreix Catalunya en família a través de gimcanes, jocs de pistes i passaports d’exploradors… Aguditza el teu enginy amb les activitats per jugar i fer descobertes plegats. Un pla familiar perfecte per aprendre i divertir-se alhora. Aquí tens unes quantes pistes.

Turisme Lloret de Mar
L’Enigma dels Jardins de Lloret de Mar

Gimcanes per a tots els gustos
L’ajuntament de Castell-Platja d’Aro et proposa participar a la gimcana On és en Xalarí? Es tracta de trobar en Xalarí, la mascota de turisme familiar de la vila. Amb l’ajuda d’un plànol i unes pistes hauràs de trobar els indrets marcats. A cada indret trobaràs una placa amb un codi de 4 números que després hauràs de col·locar al plànol. Quan tinguis totes les caselles amb els codis corresponents, pots anar a recollir el teu regal a l’oficina de turisme. Participa ja a les gimcanes de Castell d’Aro i S’Agaró, la de Platja d’Aro la podràs fer a partir d’aquest estiu, ja que s’està renovant per fer-la més accessible a persones amb mobilitat reduïda i discapacitats intel·lectuals.

A Santa Susanna també et divertiràs participant en una gimcana en què descobriràs espais emblemàtics de la vila com la platja de Les Caletes o la torre de guaita de la Masia de Can Ratés. La població la feia servir fa molts anys per defensar-se dels pirates. Només has de descarregar-te el document de la gimcana amb les preguntes que hauràs de respondre i començar les proves. També pots anar-lo a buscar a l’oficina de turisme. Les famílies que completin la gimcana poden recollir l’obsequi a la mateixa oficina.

Gimcana Santa Susanna
Gimcana Santa Susanna

La gimcana digital Rei Jaume I és la proposta de Salou. La història comença el 5 de setembre de 1229. 16.000 persones es preparaven per salpar cap a Mallorca perquè el rei Jaume I conquerís l’illa. I a partir d’aquí, és el teu torn. Has de resoldre 8 enigmes en 60 minuts. Aquests enigmes et guiaran per diversos punts d’interès turístic de la vila com el Passeig de Jaume I, el monument dedicat a aquest rei o el monument al Pescador.

Enigmes per als petits detectius

Si t’apropes a la Vall de Camprodon en família, t’esperen molts enigmes per resoldre. Els Petits Detectius del Patrimoni és una col·lecció de llibrets-joc de descoberta per conèixer la vall resolent misteris. La Laia, en Pol i en Ruc són els petits detectius que t’ajudaran a resoldre enigmes i conèixer els bonics racons d’aquesta vall dels Pirineus de Catalunya. Descarrega’t el llibret i comença l’aventura.

A Lloret de Mar t’espera L’Enigma dels Jardins, una activitat de descoberta als Jardins de Santa Clotilde. T’endinsaràs en la flora i la fauna d’aquest espai verd a través d’una gimcana amb proves i un enigma per desxifrar. Et guiarà un educador ambiental i hauràs de superar una sèrie de proves per resoldre el misteri. L’activitat es realitza els dissabtes a les 10h. Dura 2 hores i el preu és de 5€. L’edat mínima per fer-la és de 8 anys. Les inscripcions són a l’oficina de turisme de la vila.

Personatges populars de Calella, com la Llopa i el Mastegamosques, són alguns protagonistes del joc d’enigmes que hauràs de resoldre en família. Cadascun dels vuits panells distribuïts per la vila amaga secrets. Els hauràs de resoldre usant codis QR que et mostren el plànol amb la ubicació de la solució. Els enigmes estan pensats perquè se solucionin ràpidament.

Segueix la pista a…
Un grapat de Blanes és el joc de pistes per conèixer la flora i la fauna de la vila de Blanes. Consisteix a fer un recorregut pel centre de la vila on els nens i nenes resoldran una sèrie de proves amb l’ajut dels adults. Les pistes també et portaran a recórrer indrets emblemàtics com Sa Palomera, una roca situada al bell mig de la badia de Blanes. El joc és una bona oportunitat per gaudir de l’entorn natural de la vila de forma entretinguda.

A Castelldefels, el castell es converteix en un escenari pirata. Diumenges al Castell: A la recerca del tresor és un joc de descoberta on els nens i nenes hauran de recórrer els diferents espais d’aquesta fortalesa, seguir les pistes i superar les proves per trobar un tresor pirata amagat al castell. Posaràs a prova el teu enginy i et divertiràs. L’activitat es realitza el segon diumenge de cada mes, de 10h a 18h. L’edat mínima per participar en el joc és de 6 anys. No cal fer reserva prèvia.

Museu d'Alcover
Museu d’Alcover

Saps quins secrets amaguen les Muntanyes de Prades? Al Museu d’Alcover els descobriràs amb el joc de pistes On és la llacuna? Primer el guia t’explicarà el cas de la misteriosa desaparició de la Dra. Bertran, una paleontòloga que treballa al museu. Després, hauràs de trobar les pistes pel poble i descobrir per què ha desaparegut la llacuna. A través d’endevinalles i trencaclosques et submergiràs en el passat de la vila d’Alcover. L’activitat també inclou una visita a la col·lecció de fòssils del triàsic del museu, única al món, i una activitat relacionada amb la història del peix pedra.

Als Ports, la història mil·lenària està molt present al Joc de les Cultures de Tortosa. En aquest joc hauràs de descobrir els personatges il·lustres i de les diferents èpoques històriques de la vila, com la jueva i la musulmana, a partir d’unes pistes. Al llarg de l’itinerari hi ha 10 figures realitzades en acer per l’artista Ignasi Blanch. Només tindràs 45 minuts per trobar-les totes. Aquesta activitat es realitza a l’estiu al Passeig de les Cultures de la vila. Dissabtes, de 10h a 12.30h i de 16.30h a 18h. Diumenges, de 10h a 12.30h.

Cucafera de Tortosa
Cucafera de Tortosa

Un passaport per als més aventurers
Converteix-te en explorador al Parc Natural de l’Alt Pirineu a Pirineus-Noguera Pallaresa, amb el passaport Explora el Parc. En aquest llibret s’expliquen i es senyalitzen una sèrie d’indrets que pots visitar: miradors, camins, centres d’interpretació…. Hauràs de segellar-lo a cada lloc que visitis. Si aconsegueixes tots els segells, t’entregaran un premi a les oficines del parc. Abans de sortir a explorar, descarrega’t el passaport i tot el material didàctic: trencaclosques, làmines de dibuixos per acolorir, jocs, etc. També pots recollir-lo als punts d’informació de Llavorsí i la Seu d’Urgell.

Ja has decidit quina d’aquestes pistes penses seguir?