Montblanc, història i petits plaers gastronòmics

Resseguir el deixant d’una llegenda a través del temps fins als seus orígens pot portar-te a llocs inesperats. És el cas de la llegenda de Sant Jordi, enllaçada a la vila de Montblanc, a la Costa Daurada.  

Explica la tradició que un drac assolava els voltants de Montblanc, fins que els habitants van decidir donar-li una persona cada dia, escollida per sorteig, per evitar altres destrosses. Un dia li va tocar a la filla del rei i, quan el drac es disposava a menjar-se-la, un noble cavaller anomenat Jordi va matar el drac a les portes d’aquesta bellíssima ciutat emmurallada. De la sang del monstre va sorgir un roser, d’on el cavaller va agafar una rosa que va donar a la princesa. Per mantenir viva la llegenda, des de fa uns anys un apassionat i ampli grup de veïns de la vila celebra anualment la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi.

Entre els actes més destacats hi ha la representació de la llegenda de Sant Jordi, el Mercat Medieval o el “Dracum nocte”, un espectacle que explica amb un centenar d’actors la metamorfosi del Drac dels Quatre Elements.

Setmana Medieval de Montblanc / Servicios Editoriales Georama

Setmana Medieval de Montblanc / Servicios Editoriales Georama

Clickània i Brickània

Les propostes culturals de Montblanc no només miren cap al passat tradicional, també ofereixen activitats més actuals. Dues mostres: Brickània i Clickània. Brickània és un festival de peces Lego que se celebra al mes de juny. S’hi exposen construccions i s’hi fan tallers, demostracions i exhibicions de robòtica.

Clickània, en canvi, està dedicada a les figures de Playmobil. És una exposició, programada durant el més d’octubre, en la qual es recreen escenes medievals, pirates, de circ, etc. fetes a partir d’aquestes emblemàtiques joguines. També hi ha tallers, concursos i punts de venda. Dues propostes per planificar una visita en família al municipi de la Costa Daurada.

Clickània / Ajuntament de Montblanc

Clickània / Ajuntament de Montblanc

La muralla de Montblanc

L’aroma medieval se sent per tots els racons de Montblanc, tant pels carrers i per les places com per la imponent muralla que n’envolta una part. Pere III el Cerimoniós va ordenar bastir aquesta majestuosa defensa militar i encara se’n conserven 1,5 quilòmetres amb una alçada mitjana de 6 metres, i una trentena de torres.

La muralla es pot visitar pel pas de ronda per compte propi o amb visita guiada. La segona opció val molt la pena, ja que així podràs descobrir com es va construir la fortalesa i la història de la vila des de temps immemorials, a més d’entrar a dues torres del recinte emmurallat de Montblanc. El recorregut té sorpresa gastronòmica en forma de dues degustacions de productes de la zona acompanyades d’un tast de vi de la Denominació d’Origen (DO) Conca de Barberà.

Visita a la muralla de Montblanc / Ajuntament de Montblanc

Visita a la muralla de Montblanc / Ajuntament de Montblanc

Vins i calçots

Històricament, Montblanc ha estat lligada al món del vi, igual que la resta de la comarca de la Conca de Barberà. El municipi acull diversos cellers, que formen part de la DO Conca de Barberà, visitables. Un dels més atractius arquitectònicament parlant és el Celler Cooperatiu, dissenyat seguint els cànons del modernisme. L’autor és l’arquitecte Cèsar Martinell, deixeble d’Antoni Gaudí, que va crear un edifici de tres naus coronat per un enorme dipòsit d’aigües. Pel seu magnífic disseny forma part de les anomenades Catedrals del Vi de Catalunya.

Una proposta per acompanyar aquests vins és gaudint d’una calçotada. És un dels menjars més populars de Catalunya. Es tracta d’un tipus de cebes anomenades calçots que es couen al foc fet amb sarments de vinya, i que se serveixen a taula acompanyades de la salsa de romesco i carn a la brasa. Cal que tinguis en compte que de calçots no n’hi ha tot l’any, la temporada és entre els mesos de gener i març —el període acostuma a allargar-se més. Així que si la teva visita coincideix amb aquesta època, no ho dubtis.

Patrimoni Mundial per la UNESCO

Molts segles abans que Montblanc existís com a municipi, aquest territori el van habitar importants comunitats prehistòriques que van deixar aquí el seu llegat en forma de pintures rupestres. Tot el conjunt està protegit com a Patrimoni Mundial per la UNESCO amb la resta de jaciments de l’Arc Mediterrani de la Península. Per poder gaudir d’aquest tresor arqueològic tens diverses opcions: unir-te a les visites guiades que organitza l’oficina de turisme local a peu o en 4×4 o entretenir-te amb les rèpliques i mapes explicatius del Centre d’Interpretació d’Art Rupestre de les Muntanyes de Prades.

Jaciment arqueològic de Montblanc / Juan José Pascual

Jaciment arqueològic de Montblanc / Juan José Pascual

 

Representació de la llegenda de Sant Jordi durant la Setmana Medieval / Oriol Llauradó
Jocs medievals / Oriol Llauradó
Panoràmica de Montblanc / Ajuntament de Montblanc
Muralla de Montblanc / Miguel Raurich
Vins de la DO Conca de Barberà / Ajuntament de Montblanc
Brickània / Ajuntament de Montblanc
Brickània / Ajuntament de Montblanc
Clickània / Ajuntament de Montblanc