De travessa senderista pels dos grans GR dels Pirineus de Catalunya
Amb més de 1.000 quilòmetres de senders senyalitzats, els Pirineus de Catalunya són una de les millors destinacions per als amants del senderisme. De tota la xarxa d’itineraris, el Sender Transversal (GR-1) i el Sender dels Pirineus (GR-11) són els senders de gran recorregut catalans més coneguts. Et mostren la cara sud i la nord dels Pirineus de Catalunya.
GR1: el vessant sud dels Pirineus de Catalunya
El GR-1 neix al Mediterrani, a les ruïnes grecoromanes d’Empúries, un emplaçament que salvaguarda l’essència de la cultura catalana. Travessa tots els Pirineus de Catalunya (355 km), fins al Pont de Montanyana (a la frontera amb Osca) i estén el seu recorregut més enllà de Catalunya, fins arribar a Finisterre (Galícia).
La ruta passa per poblacions importants en la història medieval de Catalunya, com Besalú o Ripoll. Al llarg del recorregut es troben restes d’ermites romániques a la vall de Rialb i els monestirs romànics del Ripollès, de gran interès arquitectònic i que van jugar un paper molt destacat a la història de Catalunya. El romànic és el principal estil artístic del patrimoni que es troba pel camí.
El GR1 creua també les colònies tèxtils del riu Llobregat, veritables ciutats autònomes construïdes pels industrials del segle XIX per allotjar-hi els treballadors de les plantes. Transita per la població de Sant Llorenç de Morunys i en el seu tram final permet conèixer el Congost de Mont-rebei, l’únic gran congost de Catalunya travessat només per un camí de ferradura excavat a la roca.
El Congost de Mont-Rebei és un lloc que desprèn una aura de naturalesa salvatge. A través de les enormes parets verticals del Mont-rebei, que poden arribar fins als 500 metres d’altura, s’obre pas el riu Noguera Ribagorçana. En algun dels trams del curs fluvial, el congost arriba a tenir una amplada mínima de 20 metres.
Si fas el camí per etapes, Mont-Rebei és un bon lloc per aturar-se i fer-hi una visita en caiac. Per a aquells que estiguin una mica cansats, hi ha l’opció de pujar dalt d’un vaixell i seguir el recorregut del congost.GR11: la cara nord dels Pirineus de Catalunya
Per la cara nord s’obre pas el GR-11. Es tracta del sender de gran recorregut més muntanyenc de tots els que hi ha en territori català. S’endinsa en els Pirineus pel seu vessant nord, i travessa el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, els parcs naturals de l’Alt Pirineu i del Cap de Creus, el Paratge Natural d’Interès Nacional de l’Albera o les capçaleres dels rius Ter i Freser.
Al llarg del camí creuaràs indrets de gran rellevància històrica i religiosa, com el santuari de Núria o el monestir de Sant Pere de Rodes. A gairebé dos mil metres d’altura, Núria és un lloc de pelegrinatge tradicional a Catalunya. Diu la llegenda que les parelles que volien tenir fills venien fins al santuari: amb una pregària davant la creu i posant el cap a l’olla, alhora que tocaven la campana, obtenien el do de la fertilitat.
El monestir benedictí de Sant Pere de Rodes corona el punt més alt del Port de la Selva amb una gran solemnitat i elegància. Està declarat bé cultural d’interès nacional, és un dels màxims exponents del romànic a la Costa Brava, i hi destaca l’església, el campanar i la torre de defensa.
Precaució a la muntanyaCal que tinguis en compte que alguns dels trams d’alta muntanya d’ambdós GR requereixen coneixements i habilitats específiques de muntanyisme, i que la presència de neu s’hi dóna de manera natural i abundant durant uns quants mesos cada any. El gran avantatge d’aquests dos senders, és que són tan llargs que et permeten organitzar les etapes al teu gust i adaptar-les a les teves capacitats físiques.
Descobreix tots els encants dels Pirineus de Catalunya amb les botes posades. Si vols conèixer rutes senderistes per tot Catalunya, aquí trobaràs més informació.
La imatge destacada en aquest post és de l’església romànica de Santa Eulàlia d’Erill la Vall i és del fotògraf Rafael López-Monné.
Posts relacionats
Senderisme als Pirineus de Catalunya: amb la guia sota el braç
Els Pirineus de Catalunya els travessen quilòmetres i quilòmetres de senders senyalitzats. Alguns es poden fer en un dia, i d’altres requereixen diverses jornades per poder-los recórrer sencers. La guia ‘Pirineus [...]