Observar balenes i dofins al Cap de Creus

Podem veure cetacis molt més a prop del que creiem. No cal anar cap a destins llunyans o oceans exòtics. El Parc Natural del Cap de Creus és testimoni del pas dels rorquals, un tipus de balenes que viatgen cap a Itàlia.

Els rorquals comuns són balenes d’uns 20-25 metres de llargada i amb un pes d’unes 70 tones. Són les més abundants a la Mediterrània. A la primavera emprenen el seu viatge migratori des de l’estret de Gibraltar cap al mar de Ligúria, a la costa genovesa. Passen pel golf de Lleó, on hi ha una alta concentració del seu aliment habitual: el krill. És un petit crustaci de 3 o 4 cm que s’alimenta d’algues.

El Parc Natural del Cap de Creus es converteix en un mirador privilegiat per veure el pas d’aquests cetacis. Per trobar-los, ens hem de fixar en el buf que fan quan respiren. Es veu una cortina d’aigua blanquinosa que puja en vertical fins a sis metres. Poden arribar a fer apnees de més de tres minuts.

Viatgen en grup, però són animals una mica esquerps i no els agrada gaire que les barques se’ls acostin. De fet, les balenes són els animals marins que més pateixen la massificació del mar. Acostumen a xocar contra els vaixells de mercaderies o de passatgers. I bona part d’aquests impactes acaben amb la mort del cetaci o amb ferides greus. Alguns dels rorquals que s’han vist al Cap de Creus tenen grans cicatrius al cos.

Rorqual al Parc Natural del Cap de Creus/Gemma Gonzàlez Potrony-Projecte NINAM-Creuers Cadaqués

Rorqual al Parc Natural del Cap de Creus/Gemma Gonzàlez Potrony-Projecte NINAM-Creuers Cadaqués

Veure dofins

També és possible avistar dofins al Cap de Creus. Hi ha qui diu que els dofins es veuen més lluny, que els grups no s’acosten tant a la costa. I tenen raó. Els dofins busquen els bancs de peix blau per alimentar-se. O sigui que si aconsegueixes que un pescador t’indiqui on són, tens altes probabilitats de veure’n.

Una altra manera és observar les baldrigues, uns ocells marins que s’alimenten de petits peixos. Tenen una conducta associada als dofins i se’ls pot trobar menjant junts.

Entre els tipus de dofins que es poden veure a la zona del Cap de Creus i de la badia de Roses, hi ha el comú, el ratllat i el mular. Aquests són menys esquerps que els rorquals i més juganers. Pot ser que s’acostin a l’embarcació i saltin una bona estona al voltant, especialment si són velers.

Guia de cetacis

Gemma González i Albert López han recollit l’activitat de dofins i rorquals a la Guia de Cetacis de Cap de Creus. Cada any, a la primavera, surten a navegar per identificar les balenes de pas. Aquesta guia és el resultat de sis anys de recerca i de més de 23.000 milles a bord del catamarà Dzul Haà.

Per a aquells que surten a navegar i volen observar cetacis, a la guia s’explica la millor manera d’aproximar-se als animals sense molestar-los. S’ha de mantenir una actitud respectuosa, sense crits, sorolls o maniobres brusques de l’embarcació.