Una festa en honor als Indians
A moltes viles de la costa catalana és fàcil trobar l’empremta dels indians, catalans que van marxar entre els segles XVIII-XIX a “fer les Amèriques”. La Festa dels Indians, també coneguts com a “americanus”, és precisament un homenatge a tots els que un dia decidiren anar a fer fortuna a l’altra banda de l’oceà Atlàntic.
Segons la tradició, abans de començar el gran viatge els indians feien una ofrena a Sant Elm —frare dominic patró dels mariners— o bé a una marededeu per pregar-los per la seva sort. Els oferien una reproducció d’un vaixell o algun objecte relacionat amb la seva aventura per demanar-los arribar sans i estalvis i que les tempestes no els afectessin durant el trajecte. En tornar d’Amèrica, anaven a l’església on havien fet l’ofrena per donar-los les gràcies.
La Festa dels Indians més popular i coneguda a Catalunya és la de Begur, Vila Marinera de la Costa Brava. El primer cap de setmana de setembre, la vila es transforma per commemorar l’estreta relació entre Cuba i Begur del passat i reviure aquell període històric que ha deixat un gran llegat a Catalunya.
Als carrers de la vila se celebra un mercat de productes d’ultramar, com són el cafè, el rom i el cacau, amb mostres d’oficis de l’època, com el de cisteller i bufador de vidre, i actuacions musicals.
Durant la festa es fan cantades d’havaneres, un gènere musical que van introduir els indians a Catalunya quan van tornar, i s’organitzen espectacles al carrer. A més, els vilatans i vilatanes es vesteixen d’època. Elles amb elegants vestits de blonda i amb pamela, i ells amb camises guaiaberes, pantalons blancs o vestit de lli i barret de palla panameny.
Al llarg del cap de setmana també se celebren actes culturals com exposicions, visites guiades a cases indianes, documentals i taules rodones sobre el llegat dels indians.
Les Festes dels Indians també se celebren a altres poblacions de Catalunya com Torredembarra, Cadaqués i Lloret de Mar, on s’anomena Fira dels Americanos.