Trobada d’Acordionistes dels Pirineus de Catalunya
Arsèguel i la Seu d’Urgell són els escenaris de la Trobada d’Acordionistes dels Pirineus de Catalunya, el festival de música tradicional més antic de Catalunya que se celebra cada any des del 1976.
Durant aquest esdeveniment musical s’ofereixen concerts i actes relacionats amb l’acordió diatònic, un instrument tradicional dels Pirineus de Catalunya. Prop de 60 intèrprets de diversos països europeus i americans actuen en escenaris repartits per Arsèguel i la Seu d’Urgell. També se celebra un concert a Puigcerdà i un altre a Castellbò.
El principal objectiu d’aquesta cita musical és la reivindicació i la recuperació de l’acordió diatònic. Aquest instrument va néixer als pobles de muntanya on no arribaven les orquestres per fer concerts a la Festa Major. Per aquest motiu, alguns homes van aprendre a tocar-lo per animar les festes i celebracions amb bona música.
A Arsèguel hi ha un museu dedicat a l’acordió on se’n poden veure fins a 150, alguns d’aquests diatònics i d’altres cromàtics, més avançats.
La Trobada d’Acordionistes dels Pirineus de Catalunya se celebra la darrera setmana de juliol i està considerada com el festival d’acordió diatònic més important d’Europa.