Terrassa, modernisme industrial a ritme de jazz

A mitjans del segle XIX, Terrassa va ser una de les ciutats catalanes a l’avantguarda en creixement industrial. L’aparició de moviments culturals com el modernisme i el noucentisme i la construcció de fàbriques, edificis de serveis i seus d’institucions van modificar la fesomia de la ciutat.

A través d’una ruta guiada pots seguir l’empremta del modernisme en l’arquitectura industrial d’aquesta Ciutat amb Caràcter. Visita la Masia Freixa, una joia singular del modernisme català inspirada per Gaudí, i també l’antiga fàbrica tèxtil del Vapor Aymerich, Amat i Jover, actual seu del Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya.

Si visites la ciutat al mes de maig, viuràs el gran ambient de la Fira Modernista. Una gran festa amb pícnics, espectacles, demostracions d’oficis artesans, exposicions i visites guiades… Tota la ciutat es vesteix d’època per commemorar l’esplendor del passat.

La Seu d’Ègara és una icona de Terrassa que també mereix una visita. Aquest conjunt monumental de 1.500 anys d’història compta amb tres esglésies: Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria, que originalment configuraven la “catedral” paleocristiana d’Ègara i que conserven l’empremta de diversos estils i disciplines artístiques.

La vida cultural de la ciutat és molt activa i programa anualment festivals com el de jazz, de renom internacional, i el Festival TINT d’Arts escèniques. Un altre centre d’esbarjo de Terrassa és el Parc Vallparadís, on es troba l’impressionant castell-cartoixa del 1110 que actualment acull el Museu de Terrassa.

A l’entorn natural de la ciutat pots endinsar-te pel Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l’Obac, ple d’itineraris per descobrir el llegat prehistòric de la zona i visitar jaciments com el de la Cova del Frare, que data de l’any 3850 aC. En aquest parc també hi ha un gran nombre d’esglésies romàniques de l’època medieval i el monestir benedictí de Sant Llorenç del Munt, del segle X, situat dalt del cim de la Mola.