Pessebres vivents: una tradició del Nadal a Catalunya

Els pessebres vivents formen part de les tradicions del Nadal a Catalunya. Estan documentats des del segle XIV i des de llavors s’hi han continuat celebrant.

Un dels principals atractius d’aquestes representacions a l’aire lliure és que el visitant pot passejar i apropar-se a l’escena i els actors i actrius, i gairebé interactuar amb ells. És un espectacle popular que convida a la participació de l’espectador.

Dels més de 40 que se celebren arreu de Catalunya, n’hi ha alguns més singulars. El pessebre vivent de Torres de Fals, al Bages, està considerat un dels més bonics de Catalunya. El conjunt monumental format per les torres mil·lenàries de l’antic castell de Fals i l’església de Sant Vicenç és un escenari únic, on unes 260 persones recreen escenes sobre el naixement de Jesús i l’arribada dels Reis d’Orient. A més, també és un dels pessebres vivents més antics, ja que se celebra des de fa més de 40 anys.

Els pessebres vivents parlats són escassos, i precisament per aquest motiu destaquen els dels Prats de Rei, a la comarca de l’Anoia, i el de Gunyoles d’Avinyonet, a l’Alt Penedès. El dels Prats de Rei es representa fa més de 40 anys i a més de ser parlat, també té banda sonora pròpia. Compta amb cinc escenaris i hi participen diverses corals. Destaquen la interpretació de danses populars i una gran presència de tota mena d’animals de granja, un detall que atrau molt  les famílies. 

El de Gunyoles d’Avinyonet és un pessebre que comença al poble i després els visitants, acompanyats per un guia, es dirigeixen a una cova natural a la muntanya, seguint un recorregut il·luminat.

Escenes d’àngels volant sobre penya-segats amb llamps i trons són algunes de les singularitats que es poden veure al pessebre vivent de Sant Fost de Campsentelles, on els efectes especials donen un toc únic a aquesta escenificació que compta fins i tot amb un caganer.

La tradició del poble és molt present a Ardèvol. El seu pessebre vivent combina les escenes bíbliques amb la història del municipi. A la seva representació es mostra com es vivia el Nadal a Ardèvol al segle XVIII. Com a detall curiós, al pessebre participen figurants d’altres indrets, ja que en aquest poble només hi viuen unes 100 persones.

Al pessebre vivent de Linyola, a les Terres de Lleida, s’acostuma a “cremar” un personatge d’actualitat a l’infern. Aquest pot ser una figura política, social, o bé un artista que ha fet o dit alguna cosa que no ha agradat als seus habitants i que atempta contra la llibertat d’expressió.

Una altra modalitat de pessebre vivent és el guiat. A la Pobla de Montornès un pastor és l’encarregat de guiar els visitants per les 15 escenes bíbliques que s’hi representen. L’escenari és l’entorn de l’ermita de Montornès, situada en un petit turó prop del municipi.

Aconseguir un rècord Guinness per tenir l’estrella il·luminada més gran del món és el gran honor del pessebre vivent de Joanetes, a la Vall d’en Bas. Situada al cim de Santa Magdalena, al costat del Puigsacalm, aquesta estrella guia el visitant durant el recorregut pel pessebre. Es representen 40 escenes que combinen les clàssiques, com el naixement de Jesús, amb les de la vida quotidiana dels botiguers, ferrers i pagesos, entre d’altres.