La Ruta del Vi DOQ Priorat

La DOQ Priorat abasta un territori de pendents impossibles on la viticultura sempre ha estat una empresa heroica i continua sent-ho avui. Comparteix comarca amb la DO Montsant, la més jove de les denominacions d’origen catalanes, que ha esdevingut la revelació dels darrers anys pel seu creixement. Per aquest motiu, l’experiència enoturística en ambdues regions vinícoles gira al voltant del paisatge, de la comprensió d’aquesta viticultura heroica amb vinyes velles que han sobreviscut a les oscil·lacions del temps, amb ceps plantats en costers de fort pendent, sobre sòls pedregosos de llicorella i orografia abrupta. Un bon punt de partida de la Ruta del vi del Priorat per entendre aquest passat és la Cartoixa d’Escaladei, origen de la història del Priorat i de la vitivinicultura.

A Escaladei es va establir el primer monestir cartoixà de la península Ibèrica, la Cartoixa d’Escaladei, un monument que pots visitar. Els monjos, que tenien el seu propi manual de cultiu de la vinya, que practicaven en les altres cartoixes franceses, van comprendre clarament que la garnatxa era el millor raïm per als sòls de llicorella del Priorat.

Constel·lació de petits cellers

Des d’aleshores, aquesta zona de Catalunya ha mantingut l’activitat vitivinícola durant segles. El reconeixement internacional que ja havia obtingut al segle XIX la DOQ Priorat s’ha repetit en els darrers anys, i avui dia és indiscutiblement una de les grans regions vitivinícoles d’Europa, amb vins reconeguts i lloats pels crítics internacionals més exigents.

En el cas de la DO Montsant ha guanyat una reputació internacional en temps rècord. La qualitat dels seus vins demostra que la crítica i la premsa especialitzada tenien raó quan la van descriure, poc després de la seva creació el 2002, com “un gran descobriment” amb “un futur molt prometedor”.

Recorrent la Ruta del Vi del Priorat trobaràs una constel·lació de petits cellers, més d’un centenar. La majoria són empreses de gestió familiar, centrades en l’ofici de la vinificació i que es comprometen a utilitzar el raïm garnatxa i carinyena com a matèria primera per als seus vins, que connecten perfectament amb la terra que els produeix. El ventall de cellers visitables a la comarca del Priorat, així com les experiències que aquests ofereixen, com ara trepitjar les vinyes, viure la verema o fer un tast de vins guiat, configuren una proposta a l’alçada del wine lover més exigent.