La Ruta del Trepat (DO Conca de Barberà)
La DO Conca de Barberà és un territori amb personalitat que et proporcionarà un excel·lent maridatge de patrimoni, cultura i vi. Aquesta denominació d’origen conserva una varietat autòctona única de raïm, el trepat, que els viticultors de la zona han promogut com una de les seves característiques distintives, i que ha servit per donar nom al recorregut enoturístic, la Ruta del Trepat. Els vins que s’hi elaboren són lleugers, frescos i afruitats, amb un toc d’espècies.
L’arribada dels monjos cistercencs al Reial Monestir de Santa Maria de Poblet, declarat Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, és fonamental per entendre la implantació de la vinya en aquesta regió de Catalunya a partir del segle xii, com també ho serà l’arribada de l’Orde dels Templers. Ambdues comunitats van transmetre la cultura i la cura de la vinya als pagesos de la zona.
A l’entrada del monestir hi ha Vinum Conca, un punt de promoció vitivinícola amb venda de vins, caves i altres productes gastronòmics.
Patrimoni i modernisme a la terra del trepat
Tot i això, Poblet no és l’únic jaciment important relacionat amb el vi a la DO Conca de Barberà. La Ruta del Trepat et porta a conèixer i contemplar les diverses “catedrals del vi” de la zona, sorgides gràcies al moviment cooperatiu que s’hi va desenvolupar i que es va estendre posteriorment a la resta de Catalunya. Les “catedrals del vi” modernistes són símbols del renaixement de la producció de vi després de la plaga de la fil·loxera.
En aquesta zona també tens diversos museus temàtics dedicats a la cultura de la vinya i el vi. A l’Espluga de Francolí, per exemple, t’espera amb les portes obertes el Museu del Vi.
I si ets amant del senderisme i el bon vi, has de tenir molt present que la DO Conca de Barberà és el cor de la Ruta del Cister. Es tracta d’un sender de gran recorregut, el GR-175, que uneix els tres monestirs cistercencs de la zona: el de Santes Creus, el de Vallbona de les Monges i el de Poblet.