Festes de la Sega de l’Arròs

Les Festes de la Sega de l’Arròs són un homenatge a la tasca que els pagesos realitzaven antigament als arrossars, abans de la mecanització.

El setembre i l’octubre és la temporada de la sega i collita de l’arròs que prèviament s’ha plantat a la primavera. Per començar la jornada, els pagesos entren a l’arrossar i fan una demostració al públic. Tallen amb la falç les espigues d’arròs i en fan garbes (feixos d’espigues tallades). Després les col·loquen a les barques arrossegades per un cavall i les porten fins a l’era, per després batre-les i extreure’n el gra.

Un cop feta la demostració, tothom està convidat a participar en la sega. Després de fer la feina, arriba la part més lúdica de la festa. Durant la jornada se celebra un dinar popular, concerts de música tradicional, jocs tradicionals, passejades en carruatges i fins i tot concursos de jota cantada improvisada, molt típica de les Terres de l’Ebre.

La Festa de la Sega té lloc en diverses poblacions de les Terres de l’Ebre com Deltebre, la Ràpita, Sant Jaume d’Enveja i l’Aldea. A Amposta l’esdeveniment coincideix amb les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs. La festa també se celebra a Pals, a la Costa Brava.