El llegat megalític i romànic de Llançà

A Llançà les pedres i el mar et parlen de la seva història. La defensa contra els atacs pirates durant els segles XII i XIII va marcar el passat d’aquesta Vila Marinera. L’illot del Castellar, un enclavament estratègic per protegir la vila, avui s’ha convertit en un gran atractiu turístic. Des del seu mirador ofereix unes grans vistes de la costa del Parc Natural del Cap de Creus.

El centre històric de la vila descobreix tresors arquitectònics com la torre medieval del segle XII-XIV i l’església de Sant Vicenç, del segle XVIII. Aquest temple va ser aixecat en el lloc que ocupava l’antic castell-palau de l’Abat, residència dels senyors de Sant Pere de Rodes, antics dominadors d’aquesta zona.

A la vora de Llançà es troba el paratge natural de la serra de l’Albera. Aquest espai natural amaga un gran tresor megalític, una concentració de menhirs i dòlmens que està considerada una de les més importants de Catalunya. Aquests van ser construïts entre el 3.500 i el 1.800 aC. Entre ells destaquen el del Coll del Llop i el de Puig Tifell, que es poden descobrir en una ruta juntament amb una gran quantitat de parròquies i ermites romàniques.

Aquesta vila de l’Alt Empordà ofereix una irresistible combinació de mar i muntanya per gaudir de la natura al 100%. Es poden fer rutes a peu o en BTT pel seu entorn natural, com recórrer el sender GR92. Aquest recorregut de 7 km que passa pel litoral de la vila permet al visitant gaudir de la bellesa de platges com la de la Farella i el Cau del Llop. Practicar tota mena d’activitats nàutiques o descobrir el fons marí a través d’itineraris organitzats per les platges de Canyelles és una altra opció.