La cuina de proximitat, essència de la gastronomia catalana
Cuinar amb productes locals, de temporada i fins i tot collits amb mètodes tradicionals pot sonar una mica estrany. Però molts xefs opten avui per aquesta tradició en equilibri amb la modernitat que ha pres la cuina. Un exemple d’això és Carme Ruscalleda, la xef amb més estrelles Michelin del món (set entre els seus tres locals). Ferma defensora de la cuina de proximitat, aposta sempre pels productes locals com a mètode per garantir la sostenibilitat del planeta i també la qualitat dels plats.
Slow Food: de l’hort a la taulaI és que la lògica parla per si sola: els aliments locals i de temporada es consumeixen en el seu moment òptim, sense passar per càmeres frigorífiques ni llargs trajectes de molts quilòmetres de recorregut. S’estalvia energia i s’aprofita al màxim el fruit de la terra. És precisament aquesta l’opció que promou el moviment Slow Food, una tendència que defensa la utilització de productes locals per protegir el planeta i potenciar la cuina de proximitat.
Ja són 65 els establiments catalans adherits que aposten per recuperar les tradicions gastronòmiques, i és que no hi ha millor manera de transmetre els sabors de la terra que amb ingredients de la terra. Converteixen Catalunya en un dels territoris pioners a introduir aquest moviment. La seva varietat de productes autòctons i ecològics de la millor qualitat és espectacular: de mar, de muntanya, carns, peixos, olis, fruits del camp…
Més informació a National Geographic.Et proposem
Les joies de la cuina catalana
Dels canelons al trinxat de la Cerdanya, passant per la botifarra amb mongetes, l'escudella amb carn d'olla o els fesols de Santa Pau amb bacallà. El receptari català és una mina d'or i recull plats de tota la regió.
Peix sí, però amb responsabilitat
El respecte pel planeta és cosa de tots, i en aquesta línia sorgeix SOSpeix, una iniciativa de l'Associació de Naturalistes de Girona i la Institució Altempordanesa per a la Defensa i l'Estudi de la Natura.