Tarragona és una festa

Festes de Santa Tecla a Tarragona

Les festes de Santa Tecla de Tarragona són el gran esdeveniment de la ciutat, que honora la seva patrona amb un seguit d’actes tradicionals, festius, religiosos i gastronòmics, que conviden a sortir al carrer per no perdre’s res.

L’origen de la festa es remunta al 1321, l’any que va arribar a la ciutat la relíquia del braç de Santa Tecla provinent d’Armènia.

Amb la Crida i la Nit Inaugural acompanyada de focs d’artifici comencen 10 dies de festa amb activitats per a tots els públics. Concerts, activitats infantils, correfocs… El dia de Santa Tecla, el 23 de setembre, un seguici popular passeja la relíquia pels carrers de Tarragona fins a tornar de nou a la catedral.

Tot seguit, tothom està convidat a gaudir d’espectacles de balls tradicionals i a fer pinya a la festa castellera, protagonitzada per les colles de la ciutat. És un dels esdeveniments castellers més antics de Catalunya.

La gastronomia té un paper destacat en la celebració. A l’espai Tecla Tapa es pot fer un mos ràpid o bé prendre un vermut amenitzat amb música en qualsevol plaça del centre històric. Els restaurants de la ciutat ofereixen menús per tastar el plat típic de les festes, l’espineta amb cargolins, a base de tonyina, patates i cargols.

Per als més llaminers, l’opció és apropar-se a la plaça de la Font, on s’organitza el popular tast del pastís tradicional de la festa, el braç de Santa Tecla. Un braç de gitano deliciós per acabar la festa.

Tarragona, Ciutat de Castells

La primera setmana d’octubre, Tarragona acull l’espectacle casteller més gran del món. Es tracta de Tarragona, Ciutat de Castells un concurs en què la competitivitat, la germanor i l’esperit de superació són els protagonistes.

Durant tres dies, competeixen un total de 42 colles de tot Catalunya que ofereixen espectaculars castells en un recinte no menys espectacular: el Tarraco Arena Plaça. Aquesta antiga plaça de toros remodelada és l’escenari de la competició i compta amb una cúpula retràctil de 40 metres de diàmetre que s’obre especialment per celebrar l’exhibició.

Aquest esdeveniment casteller multitudinari i de ressò internacional neix el 1932 a petició de Pau Casals, un dels músics i compositors més importants del segle XX, molt aficionat al món dels castells. La iniciativa té com a objectiu acostar aquest món a tothom.

Per aquest motiu, durant els tres dies que dura el concurs s’organitzen visites guiades per aprendre tot allò que està relacionat amb les colles castelleres i el món dels castells, declarats Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Per als que vulguin viure des de dins aquesta festa castellera, hi ha activitats per participar en els assajos de les colles. Aquí aprendran a fer pinya i carregar i descarregar castells.

El concurs Tarragona, Ciutat de Castells se celebra cada dues tardors, coincidint amb els anys parells, a Tarragona i també a Torredembarra com a segona seu.