Un mar d’estrelles a tocar amb els dits a la Serra del Montsec

Buscar estrelles a la ciutat és gairebé com buscar una agulla en un paller. La contaminació de les grans àrees urbanes no permet gaudir de l’espectacle natural que és un cel estrellat. A Catalunya tenim el privilegi de disposar d’un lloc ideal per fer-ho: la Serra del Montsec.

És impressionant veure el vel infinit d’estrelles que cobreix aquest racó natural de les Terres de Lleida. Les condicions del cel són tan òptimes que ha rebut la qualificació de Reserva Starlight, avalada per la UNESCO. Aquesta consideració estableix que l’indret es compromet a defensar la qualitat del cel nocturn i l’accés a la llum de les estrelles.

En plena Serra del Montsec tens un lloc per descobrir aquest edèn austral, el Centre d’Observació de l’Univers. El centre compta amb l’Ull del Montsec. És una sala amb una cúpula mòbil de 12 metres de diàmetre on podràs contemplar amb comoditat el cel. És un dels pocs planetaris del món on la cúpula es pot retirar per complet. Apreciaràs les estrelles amb tots els detalls mirant les pantalles instal·lades a la sala que projecten la imatge que capta un telescopi del centre en temps real. Tindràs la sensació de poder tocar amb la punta dels dits astres que es troben a anys llum.

L'Ull del Montsec.

El Big Bang al Montsec

Per obrir boca abans d’observar les estrelles pots visitar l’exposició permanent que hi ha al Centre d’Observació de l’Univers. En ella s’hi repassen grans temes de l’astronomia com el Big Bang o la formació de les galàxies i, també, es desgrana la riquesa paisatgística i natural de l’entorn. Si no ets expert en astronomia, t’anirà bé fer aquesta visita prèvia per contemplar amb fonaments el cel únic que t’espera.

Si t’animes a fer aquesta excursió astronòmica és millor que hi vagis a la nit: el contrast entre la foscor i la llum de les estrelles et permetrà apreciar una quantitat més gran d’astres en tot el seu esplendor. Pots consultar els horaris d’obertura del Centre d’Observació de l’Univers a la pàgina web i triar la franja que millor s’adeqüi als teus plans.

Centre d'Observació de l'Univers.

Àger, molt més que estrelles

A Àger les coses interessants no només les trobaràs mirant al cel. Aprofitant l’escapada per veure les estrelles, pots passar el dia en aquest municipi lleidatà. Reserva taula al restaurant Casa Xalets i degusta la seva deliciosa cuina catalana mentre contemples unes grans panoràmiques de la zona.

I per fer baixar el dinar mentre arriba l’hora d’anar al Centre d’Observació de l’Univers, et pots acostar a visitar el Conjunt Monumental de Sant Pere d’Àger. És una construcció d’estil romànic i neogòtic del segle XI formada pel recinte emmurallat de la vila d’Àger, un castell i les dependències del monestir canonical. Si vols conèixer al detall la història d’aquest monument històric, val la pena reservar la visita guiada que l’Ajuntament d’Àger organitza els caps de setmana.

T’animes a descobrir què és la Reserva Starlight del Montsec?