T’atreveixes a pilotar una avioneta per l’Estany d’Ivars i Vila-sana?

Si vols gaudir de les sensacions de pilotar una avioneta aquesta proposta t’interessa. És una activitat de dos dies que organitza Tu i Lleida per descobrir per terra i aire l’Estany d’Ivars i Vila-sana –també conegut com la llacuna d’Utxafava-, a la comarca del Pla d’Urgell.

Recorre l’estany a peu

El primer dia començarà amb una visita guiada que et servirà per conèixer l’agitada existència de l’Estany d’Ivars i Vila-sana. És de ben segur un dels estanys de Catalunya que més transformacions ha patit al llarg de la història. Al principi, era una llacuna salnitrosa. Amb l’aportació d’aigua del canal d’Urgell procedent de l’Ebre, va passar de ser una llacuna d’aigua salada a dolça. Al 1951 es va dessecar i 54 anys més tard es va tornar a inundar. Avui dia és una de les zones humides més importants de l’interior de Catalunya.

Té un perímetre de gairebé sis quilòmetres i una profunditat mitjana d’1,9 metres. La seva fauna i flora són molt riques. Res no et farà pensar que fins el 2005 estava sec. S’hi han catalogat més de 240 espècies de vertebrats, com el teixó, el senglar, la fagina o la rata d’aigua, que es troba en perill d’extinció. Val la pena gaudir amb tot detall d’aquesta biodiversitat, per això et recomanem que t’emportis uns binocles. Ves atent i intenta contemplar amb quina majestuositat aixeca el vol l’esplugabous.

Estany d'Ivars i Vila-sana

Descobreix la història de la regió a l’Espai Cultural Canals d’Urgell

Un cop finalitzada la ruta per l’Estany d’Ivars i Vila-sana et quedarà una segona activitat pendent, anar a l’Espai Cultural Canals d’Urgell. Mai està de més conèixer una pinzellada d’història dels llocs que visites. En aquest centre et sorprendrà saber com la construcció del Canal d’Urgell va transformar tot el paisatge, el territori i l’economia d’aquesta zona de les Terres de l’Ebre.

Després de la visita a l’espai cultural, carrega piles amb una coca de samfaina, típica de la regió, tasta algun vi de la zona i descansa a l’Hotel Jardín de Mollerussa, perquè l’endemà t’espera la gran aventura de volar.

Posta de sol a l'Estany d'Ivars i Vila-sana

Agafa els comandaments, i a volar!

Gaudir d’un paisatge passejant sempre és un plaer, veure’l des del cel és espectacular. Per fer-ho tens dues modalitats de vol en avioneta que s’inclouen en el paquet de l’activitat, la de 20 minuts i la d’una hora.

Si el que vols és asseure’t i gaudir tranquil·lament, tria la primera opció. El pilot et farà un vol panoràmic per sobre l’Estany d’Ivars i Vila-sana, el Canal d’Urgell, veuràs a vista d’ocell l’orografia de la zona.

Però si tens ganes d’experimentar les sensacions d’un pilot, la segona modalitat és la teva. No cal que tinguis cap noció prèvia de pilotatge. El pilot enlairarà l’avioneta, et farà un passeig pels núvols i després d’una breu explicació et cedirà els comandaments. Podràs recórrer el cel del Pla d’Urgell com et plagui durant uns minuts. Una experiència que sense dubte paga la pena.

T’hi apuntes?

 

Totes les imatges han estat cedides pel Patronat de Turisme de Lleida. L’autor de les fotos 1 i 2 és Oriol Clavera. L’autora de la foto 3 és Iolanda Sebé.