Rutes per a senderistes a qui no atura ni la neu

A l’hivern, el magnetisme dels Pirineus de Catalunya augmenta a cada passa que fas. Contempla com el blanc dels cims es disputa amb els tons verd fosc dels boscos i el gris blavós dels rius l’hegemonia de color en el paisatge. Les boires de les valls s’encarreguen d’afegir-hi els matisos cromàtics. Sent la remor de la fauna alpina. Als Pirineus de Catalunya trobaràs infinitat de senders per descobrir aquestes espectaculars estampes, però tot seguit te’n descobrim alguns que t’acostaran a racons molt especials.

Camin Reiau: la Val d’Aran pas a pas

La ruta circular Camin Reiau et descobreix els 33 pobles de la Val d’Aran. Discorre pels senders que antigament eren les vies principals de comunicació entre els diversos nuclis habitats. La proposta divideix la ruta en 10 etapes d’uns 15 quilòmetres. Pots adaptar el nombre d’etapes a la teva forma física o als dies que tinguis disponibles.

Prat de Cadí des d’Estana amb raquetes

Amb les raquetes posades pots endinsar-te al Parc Natural del Cadí-Moixeró, seguint el camí que va des d’Estana fins a Prat de Cadí, un d’aquells racons naturals situat a 1.826 m d’altura en els quals val la pena perdre de vista el món. La zona és molt freda i el camí pot estar gelat, per això les raquetes o grampons et seran molt útils.

Passejant per la cara nord del Cadí, descobriràs aquest vessant de la serra amb enormes parets de roca que semblen acariciar els núvols, i la gran biodiversitat que l’habita. Pràcticament tota la ruta transcorre dins del parc natural, que deu el seu nom a les serres del Cadí i del Moixeró, unides pel coll de Tancalaporta, que donen lloc a una impressionant barrera muntanyosa de 30 km de longitud.

Un tram de la ruta /Rutes Pirineus

Un tram de la ruta cap a Prat de Cadí /Rutes Pirineus

Ruta el Cinquè Llac: senderisme amb la motxilla a l’esquena… o no

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici té moltes cares, una de les més desconegudes és la que et mostra la ruta del Cinquè Llac. És un itinerari de muntanya ple de màgia: cada etapa s’ha batejat amb el nom d’una llegenda pirinenca. La travessia disposa de cinc etapes: una de les més emblemàtiques és la primera, la de la Geganta Adormida, al seu pas per la serra de Peracalç, des d’on contemplaràs unes panoràmiques de postal del Pallars Sobirà.

Pots fer el recorregut durant tot l’any a peu perquè les nevades a la zona no són especialment intenses. Té com a destinació final, precisament, el llac de Montcortès, l’anomenat Cinquè Llac.

Ruta el Cinquè Llac/Cinquè Llac

L’estany de Montcortès forma part de la ruta el Cinquè Llac/Jordi Peró

Ruta Caraglaçada: la versió hivernal de la Caracremada

En total són 60 km que es recorren amb raquetes de neu. Es pot completar en 4 dies, durant els quals transitaràs per algunes de les valls més belles del Prepirineu. Té Rasos de Peguera, al Berguedà, com a punt de sortida i l’arribada és al Port del Comte. La ruta Caraglaçada és la versió d’hivern de la ruta del Caracremada, que era el sobrenom de l’últim maqui català, gran coneixedor de la zona. El nom no és l’únic tret que les diferencia, la ruta Caracremada és circular i comença i acaba a Rasos de Peguera, mentre que la Caraglaçada és lineal.

Ruta Caraglaçada/Pako Crestas

Ruta Caraglaçada/Pako Crestas

Montardo i Montardo Petit per Cavallers amb raquetes

Ben diferent és aquesta ruta pel Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. És un clàssic del senderisme català per fer amb raquetes de neu: l’ascensió al Montardo des de l’embassament de Cavallers, a la Vall de Boí. La ruta transcorre íntegrament pel parc i es divideix en dues jornades.

El primer dia es puja fins al bonic refugi Ventosa i Calvell, i la segona jornada es culmina amb l’ascens fins al cim del Montardo, a més de 2.800 m d’alçada. Aquesta és sens dubte una de les millors talaies naturals per contemplar el mar d’onades blanques que formen els cims nevats d’Aigüestortes en aquesta època de l’any.

Ruta Montardo/Rutes Pirineus

Ruta Montardo/Rutes Pirineus

GR-176: la ruta de les grans ermites

El GR-176 és una opció fantàstica per conèixer el llegat romànic pas a pas. És una ruta circular que transita per les comarques del Berguedà, el Bages i Osona, entre els municipis de Navàs i Puig-reig, amb el riu Llobregat com a eix vertebrador. La ruta enllaça més de vint esglésies i ermites d’estil romànic, com la de Sant Cugat del Racó o Santa Maria de les Esglésies, ambdues del segle X. Les esglésies són el principi i final de les etapes que componen la ruta.

Tria una ruta, posa’t les botes i comença a caminar. Sense adonar-te’n, sucumbiràs als encants dels Pirineus de Catalunya.

Una de les ermites per on passa la ruta, la de Sant Cugat del Racó/Servicios Editoriales Georama

Sant Cugat del Racó, una de les ermites per on passa la ruta/Servicios Editoriales Georama

Posts relacionats

Rutes senderistes d'un dia pels Pirineus de Catalunya

Rutes senderistes d'un dia pels Pirineus de Catalunya

De maneres per gaudir dels paisatges catalans, n’hi ha moltes i de molt variades, però una de les millors per fer-ho quan arriba el fred és amb les botes posades. [...]

Senderisme als Pirineus de Catalunya: amb la guia sota el braç

Senderisme als Pirineus de Catalunya: amb la guia sota el braç

Els Pirineus de Catalunya els travessen quilòmetres i quilòmetres de senders senyalitzats. Alguns es poden fer en un dia, i d’altres requereixen diverses jornades per poder-los recórrer sencers. La guia ‘Pirineus [...]

De travessa senderista pels dos grans GR dels Pirineus de Catalunya

De travessa senderista pels dos grans GR dels Pirineus de Catalunya

Amb més de 1.000 quilòmetres de senders senyalitzats, els Pirineus de Catalunya són una de les millors destinacions per als amants del senderisme. De tota la xarxa d’itineraris, el Sender [...]