Oli d’oliva d’autor: la proposta d’Olea Soul

L’oli d’oliva s’ha convertit en un producte gurmet associat a la salut, a la cultura i a la tradició. Com en el cas del vi, conèixer la cultura de l’oli és entendre el paisatge i la seva gent.

L’oleoturisme creix a Catalunya, i a le Terres de Lleida en saben molt. L’oli ha estat associat tota la vida a la cuina i ara fa un pas més per deixar-se descobrir de la mà dels productors. Darrere d’aquesta iniciativa hi ha la gent d’Olea Soul –l’Ariadna, l’Anna i l’Ignasi– que tenen una missió: donar a conèixer a tot el món els productors d’oli d’oliva d’autor. Volen que expliquin les particularitats del producte als visitants i que els camps d’oliveres i els molins privats s’obrin de bat a bat.

Collint olives en família / Olea Soul

Collint olives en família / Olea Soul

Tast d’oli professional

Vols passar ‘Un dia a la Granadella’? És una activitat d’un dia que comença amb energia: un esmorzar de pagès per després tenir forces per anar a collir olives durant un parell d’hores. El dinar és al tros a base de brasa, amb corder local, arengades i vi de la DO Costers del Segre.

Olives / Olea Soul

Olives de la DOP oli de les Garrigues / Olea Soul

Portaràs al molí les olives per extreure l’oli i acabaràs la jornada amb un tast d’olis. És totalment professional, amb les copes blaves que fan servir els especialistes. L’objectiu és fer pedagogia de l’oli de qualitat, aprendre a diferenciar un oli d’oliva verge extra d’un que no ho és. Així, quan vagis a la botiga sabràs què compres.

És una activitat guiada per a grups de sis persones com a mínim, que organitza Olea Soul en col·laboració amb la Cooperativa de la Granadella i el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya des de principis de novembre fins a mitjan desembre.

Tast d'oli / Olea Soul

Tast d’oli / Olea Soul

Oli verge ecològic

Una altra iniciativa interessant és la del Molí Simbionatur, a Sarroca de Lleida. Ofereix una producció basada en una agricultura ecològica i biodinàmica, tenint en compte un seguit de principis tradicionals. Produeixen un oli verge extra d’oliva 100% arbequina que pots degustar i a més pots deixar-te caure pels tallers de cosmètica i salut. Marxaràs a casa amb un cutis més saludable.

Ja ho saps, a partir de l’octubre és època de collita. Els caps de setmana són per fer rutes d’oleoturisme i per descobrir les històries úniques que amaga cada molí. No pateixis, que un cop s’acabi la collita sempre tens l’oportunitat d’observar la floració dels ametllers o els presseguers a la primavera. Un autèntic espectacle visual.

Posts relacionats

Cuina com el Ferran Adrià de l’antiga Roma

Cuina com el Ferran Adrià de l’antiga Roma

La cuina marinera de la Costa Brava a l’Espai del Peix

La cuina marinera de la Costa Brava a l’Espai del Peix

Vins i natura a la Terra Alta

Vins i natura a la Terra Alta

Els imprescindibles gastronòmics del Montsià: l'arròs i els musclos

Els imprescindibles gastronòmics del Montsià: l'arròs i els musclos

A la pesca de la gamba de Palamós

A la pesca de la gamba de Palamós

L’avi Agustí, el sabor del Delta de l’Ebre

L’avi Agustí, el sabor del Delta de l’Ebre