Oli d’oliva d’autor: la proposta d’Olea Soul

L’oli d’oliva s’ha convertit en un producte gurmet associat a la salut, a la cultura i a la tradició. Com en el cas del vi, conèixer la cultura de l’oli és entendre el paisatge i la seva gent.

L’oleoturisme creix a Catalunya, i a le Terres de Lleida en saben molt. L’oli ha estat associat tota la vida a la cuina i ara fa un pas més per deixar-se descobrir de la mà dels productors. Darrere d’aquesta iniciativa hi ha la gent d’Olea Soul –l’Ariadna, l’Anna i l’Ignasi– que tenen una missió: donar a conèixer a tot el món els productors d’oli d’oliva d’autor. Volen que expliquin les particularitats del producte als visitants i que els camps d’oliveres i els molins privats s’obrin de bat a bat.

Collint olives en família / Olea Soul

Collint olives en família / Olea Soul

Tast d’oli professional

Vols passar ‘Un dia a la Granadella’? És una activitat d’un dia que comença amb energia: un esmorzar de pagès per després tenir forces per anar a collir olives durant un parell d’hores. El dinar és al tros a base de brasa, amb corder local, arengades i vi de la DO Costers del Segre.

Olives / Olea Soul

Olives de la DOP oli de les Garrigues / Olea Soul

Portaràs al molí les olives per extreure l’oli i acabaràs la jornada amb un tast d’olis. És totalment professional, amb les copes blaves que fan servir els especialistes. L’objectiu és fer pedagogia de l’oli de qualitat, aprendre a diferenciar un oli d’oliva verge extra d’un que no ho és. Així, quan vagis a la botiga sabràs què compres.

És una activitat guiada per a grups de sis persones com a mínim, que organitza Olea Soul en col·laboració amb la Cooperativa de la Granadella i el Centre de la Cultura de l’Oli de Catalunya des de principis de novembre fins a mitjan desembre.

Tast d'oli / Olea Soul

Tast d’oli / Olea Soul

Oli verge ecològic

Una altra iniciativa interessant és la del Molí Simbionatur, a Sarroca de Lleida. Ofereix una producció basada en una agricultura ecològica i biodinàmica, tenint en compte un seguit de principis tradicionals. Produeixen un oli verge extra d’oliva 100% arbequina que pots degustar i a més pots deixar-te caure pels tallers de cosmètica i salut. Marxaràs a casa amb un cutis més saludable.

Ja ho saps, a partir de l’octubre és època de collita. Els caps de setmana són per fer rutes d’oleoturisme i per descobrir les històries úniques que amaga cada molí. No pateixis, que un cop s’acabi la collita sempre tens l’oportunitat d’observar la floració dels ametllers o els presseguers a la primavera. Un autèntic espectacle visual.

Posts relacionats

L’avi Agustí, el sabor del Delta de l’Ebre

L’avi Agustí, el sabor del Delta de l’Ebre

Cuina com el Ferran Adrià de l’antiga Roma

Cuina com el Ferran Adrià de l’antiga Roma

Vins i natura a la Terra Alta

Vins i natura a la Terra Alta

La cuina marinera de la Costa Brava a l’Espai del Peix

La cuina marinera de la Costa Brava a l’Espai del Peix