La llibertat del surf de neu

La sensació que et recorre el cos és similar a la d’un surfista quan espera l’onada, un pessigolleig inquiet a la panxa que es barreja amb una alegria interna incontenible. En aquest cas no és el mar, sinó una catifa blanca cap al gaudi que es desplega als teus peus. T’ajustes bé les fixacions i et llances a surfejar la neu. Aquesta sensació de llibertat que et dóna baixar les pistes dels Pirineus de Catalunya a bord de la teva taula de snowboard és irrepetible. Velocitat, el sol, sentir la neu a la cara quan fas un ‘carving’. El moment encara es fa més emocionant quan el comparteixes amb els amics.

Qualsevol de les 10 estacions d’esquí alpí catalanes t’ofereix unes muntanyes impressionants i unes condicions de neu immillorables per fer surf de neu. Dos arguments als quals s’hi suma un tercer: el bon temps. Als Pirineus de Catalunya llueix el sol i les temperatures són suaus durant tota la temporada de neu, en especial a les estacions de la zona de la Cerdanya, que són les que tenen més hores de sol.

Rider a Tavascan/Anaïs Sol

‘Rider’ a Tavascan/Anaïs Sol

Gaudeix com un nen als snowparks 

Si ja ets un rider consolidat o vols posar a prova per primera vegada els teus límits damunt la taula, has de saber que bona part de les estacions dels Pirineus de Catalunya tenen snowparks.

El de La Molina és l’únic de Catalunya que concentra totes les disciplines del ‘freestyle’ amb un ‘superpipe’ de 170 metres de llarg i 5,20 metres d’alçada, zona de ‘jibbing’, ‘slopestyle pro’ amb dos ‘bigs’ de doble rampa i ‘boardercross’.

L’Snowpark Marmotes, a Baqueira Beretté tres línies de diferent dificultat: iniciació, intermèdia i experta. El ‘boardercross’ situat a la pista Blanhiblar està pensat perquè si ets un surfista de neu més novell puguis fer les primeres piruetes amb comoditat i seguretat.

Port Ainé l’snowpark és a la zona mitjana de l’estació (2.200 m). La seva ubicació a la cara nord assegura una qualitat i quantitat de neu excel·lent. Per la seva banda, el de Tavascan va un passet més enllà i és un snowpark ecològic. Posa a la teva disposició alguns mòduls on hi puguis practicar el ‘freestyle’ fabricats amb fusta. També té un espai per a salts aeris.

Rider a l'snowpark de Baqueira Beret/Marc Gasch

‘Rider’ a l’Snowpark de Baqueira Beret/Marc Gasch

Zones amb línies de salt combinades amb mòduls, baranes, calaixos i mòduls de grans i petites dimensions… t’esperen a l’Snowpark-Slopestyle de l’estació de Vallter 2000. El plat fort ja te’l trobes a la primera de les cinc zones en què es divideix, un calaix ample de sis metres col·locat en pla, una barana quadrada de cinc metres, una barana tubular i un calaix pujada-baixada de 2 i 3 metres, respectivament.

Masella, a més d’oferir-te ‘big jumps’, baranes, calaixos, ‘rainbows’ i una S de 12 metres… té unes grades per descansar i contemplar des d’una posició privilegiada les piruetes que fan els teus amics o altres ‘riders’. Pots aprofitar-ho per fer fotos espectaculars que causaran l’enveja dels teus seguidors a les xarxes.

Rider al snowpark de Boí Taüll

‘Rider’ a l’Snowpark de Boí Taüll Resort

Ets un ‘rider’ novell? 

Doncs has de saber que una de les primeres preguntes que et faran quan lloguis l’equip de snow és si ets goofy o regular. El goofy descendeix amb la cama dreta davant, mentre que el regular ho fa amb l’esquerra. Tingues en compte que la cama del darrere és el timó de la taula, per tant ha de ser la cama més forta.

A l’hora de llogar el material, a les botigues de lloguer de les estacions dels Pirineus de Catalunya hi trobaràs de tot. Quan hi vagis, avisa’ls que és la teva primera vegada o ets novell. Els hauràs de dir el teu pes i el número de peu, i després escolta atentament els consells d’experts que et donaran. A més de la taula i les botes, agafa casc i proteccions per al còccix i els canells, al final de la jornada ho agrairàs.

Quan ja estiguis ben equipat, pots apuntar-te a algun dels cursets d’iniciació que t’ofereixen les escoles de les estacions. Els imparteixen professionals dels esports d’hivern i en tens tant de particulars com de col·lectius, fins i tot en fan per als més menuts. Per exemple, a Vall de Núria trobaràs tres escoles, nou a La Molina, cinc a Port Ainé… Busca les escoles de la teva estació preferida i informa’t de les classes.

Ara ja sents la crida de l’snowboard? Enfila’t a l’onada…

Pare i fill a l'estació de Boí Taüll/Robert Bertomeu

Pare i fill a l’estació de Boí Taüll Resort/Robert Bertomeu

La imatge de portada és de l’estació de Boí Taüll Resort.