Les millors propostes enoturístiques catalanes de 2015

Catalunya és una regió que viu abocada a l’enoturisme. Disposa d’infinitat de propostes relacionades amb aquest món i per reconèixer les iniciatives més atractives, la Generalitat de Catalunya (Govern de Catalunya), ha concedit per primera vegada els Premis de l’Enoturisme de Catalunya. Els guardons premien la trajectòria d’empreses i personalitats que amb la seva tasca ajuden a posicionar l’enoturisme català a l’avantguarda mundial. Han estat sis els premiats en les següents categories:

Cerimònia dels Premis de l'Enoturisme / Agència Catalana de Turisme

Cerimònia dels Premis de l’Enoturisme / Agència Catalana de Turisme

L’allotjament dels apassionats del vi (Premi al millor allotjament: Hotel-Hostal Sport)

Quatre generacions de la família s’han dedicat en cos i ànima a tirar endavant l’Hostal Sport de Falset. La llavor d’aquest projecte va germinar el 1923 quan el besavi dels actuals propietaris va crear el Bar al Priorat, que avui en dia encara funciona, preparant uns dels millors esmorzars de forquilla de la comarca del Priorat. El bar va donar pas a l’Hostal Sport, que amb la seva propostes enoturístiques, maridades amb gastronomia, cultura i paisatge l’han convertit en una parada obligada per a qualsevol apassionat dels vins. El seu celler compta amb més de 230 referències que formen part de la ruta del vi de la DO Montsant i la DOQ Priorat.

Hotel-Hostal Sport / Joan Capdevila

Hotel-Hostal Sport / Joan Capdevila Vallvé

La Terra Alta al plat i a la copa (Premi al millor restaurant: Bar Restaurant Nou Moderno)

Quan entres per la porta, el deliciós aroma a menjar que et perfuma el nas convida a entaular-te. El Bar Restaurant Nou Moderno –Vilalba dels Arcs- elabora una cuina basada en el receptari més clàssic de la comarca de la Terra Alta, com la truita en suc, la clotxa o el fricandó de vedella. La Teresa, és la cuinera que s’encarrega de posar tota la saviesa tradicional als fogons, mentre que la Rosa, l’altra cuinera, aporta la pinzellada d’innovació a la carta. La proposta gastronòmica del Nou Moderno no es pot entendre sense l’enològica. Disposen de referències de gairebé tots els cellers de la comarca, que renoven constantment. Posen especial atenció als nous productes, a les bodegues petites i familiars i, també, a les cooperatives.

Vinyes amb art (Premi art i cultura: Celler Mas Blanch i Jové)

De sales d’exposicions n’hi han de molts tipus: està la monumentalitat del Museu Nacional d’Història de Catalunya, l’extravagància del Teatre-Museu Dalí, els colors del Cau Ferrat… però només una mimetitza l’espai expositiu amb la natura, és La Vinya dels Artistes. És una iniciativa del celler Mas Blanch i Jové que ha creat una sala d’exposicions a l’aire lliure i enmig de la vinya. S’hi fusionen de manera magistral la terra, l’art i el vi, amb actes de caire cultural oberts al públic. A més, el celler no descuida l’accessibilitat, i ofereix la possibilitat de fer visites adaptades a persones amb discapacitat.

L’experiència és un grau (Premi a les experiències enoturístiques a cellers: Cellers Torres SA)

Fa més de tres segles que el cognom Torres està lligat al vi. La tradició amb visió de futur han convertit Cellers Torres SA –Pacs del Penedès- en una gran empresa exportadora que arriba a més de 140 països. El seu prestigi arreu del món és inqüestionable, com ho confirma el reconeixement que ha rebut per segon any consecutiu com “the Most Admired wine brand” –la marca de vi més admirada del món-, segons la revista britànica Drinks International.

La internacionalització del celler ha anat acompanyada d’una tasca de difusió de la cultura del vi a través de propostes enoturístiques, que conviden els seus visitants a viure experiències úniques amb el vi com a protagonista. Les propostes et desentranyen els secrets dels seus vins amb alternatives lúdico-culturals, com la Nit d’Estrelles. És una observació d’estrelles des del cor del Penedès, mentre fas una degustació de vins i un sopar.

Celler Miquel Torres / Imagen M.A.S-Agència Catalana de Turisme

Celler Miquel Torres / Imagen M.A.S-Agència Catalana de Turisme

Enoturisme 100% (Premi a les empreses i agències de viatges enoturístiques: Ocio Vital)

“Versat en la coneixença d’una cosa per la pràctica”, és la definició que fa el diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans de la paraula expert, que al mateix temps resulta una molt bona descripció per presentar l’empresa Ocio Vital -Barcelona-. Són experts en turisme vinculat amb el vi i la gastronomia, i des de fa anys es dediquen a idear activitats, rutes i esdeveniments per estimular tots els sentits dels paladars més exigents. Fins i tot, han creat un centre d’atenció a l’enoturista a Barcelona, el Gastronomic Center Tour, des d’on es difon, promou i ven productes enoturístics.

Vins com els d’abans (Premi a les pràctiques responsables: Celler Can Torres)

Els Pirineus de Catalunya gairebé semblen abocar-se a la Mediterrània quan arriben al massís de l’Albera. Aquest paratge és digne de visitar per la combinació de paisatges centreeuropeu i mediterrani que el converteixen en un racó únic al territori. A més de l’atractiu natural, a hi trobaràs un altre reclam per acostar-t’hi, conèixer el celler Can Torres. Als peus de l’Albera –a Sant Climent Sescebes- hi tenen les seves vinyes, amb què elaboren un vi natural i ecològic sense cap mena d’intervenció en el procés natural de fermentació i envelliment. Els propietaris, la Bàrbara i el Joan Carles, fan un manteniment sostenible de les terres a través de pasturatges d’animals i compromisos amb entitats de conservació i recuperació del paisatge. El resultat és una delicatessen convertida en vi. Et ve de gust tastar-lo?

 

La imatge de portada és una intervenció artística a les vinyes de Mas Blanch i Jové.

Posts relacionats

Vins i natura a la Terra Alta

Vins i natura a la Terra Alta

Un brindis sostenible a Oller del Mas

Un brindis sostenible a Oller del Mas

Els imprescindibles gastronòmics del Montsià: l'arròs i els musclos

Els imprescindibles gastronòmics del Montsià: l'arròs i els musclos

Peregrinació a les catedrals del vi

Peregrinació a les catedrals del vi

Un viatge al passat vinícola de la Conca de Barberà

Un viatge al passat vinícola de la Conca de Barberà

Els vins de l’Empordà es degusten més enllà del paladar

Els vins de l’Empordà es degusten més enllà del paladar

Espigues, les estrelles dels allotjaments rurals

Espigues, les estrelles dels allotjaments rurals

Xavi Hernández i Gemma Mengual seran els nostres amfitrions

Xavi Hernández i Gemma Mengual seran els nostres amfitrions

A la pesca de la gamba de Palamós

A la pesca de la gamba de Palamós