Festes populars i altres

La màgia del culte al foc a les Valls d’Àneu

Afegir a la llista de desitjos

Marca’t a foc aquesta data a l’agenda: 23 de juny. Podreu viure amb els petits de casa les falles d’Isil. En la data assenyalada, els fallaires reben el senyal i comencen a baixar, amb unes torxes gegants en flames, muntanyes amb un pendent de vertigen. Vosaltres us ho podeu mirar des de baix, des del poble, amb l’emoció continguda de veure els fallaires carregar aquestes falles enormes. La fila sembla una serp de foc que s’arrossega per la muntanya.

Atenció, perquè quan el foc arriba és un dels moments amb més màgia, quan entren corrents fins a la plaça per plantar la falla al peu de la Falla Major i crear una gran foguera. A partir d’aquest moment comencen els balls al voltant de la foguera, que s’allarguen fins a la matinada amb danses tradicionals, el Ball dels Fallaires, el Ball Pla, la Bolangera…

Per a la gent d’Isil, aquesta és la celebració més important de l’any, que coincideix amb el solstici d’estiu. Imagina’t els nervis i la il·lusió dels seus habitants tot just abans que es pongui el sol. Aquesta festa del foc, juntament amb la resta de falles dels Pirineus catalans, té el reconeixement de la UNESCO com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat.

Quan: 23 de juny

On: Isil

Organitza: Falles d’Isil