Explora els cims catalans fent esquí de muntanya

Aquells racons de les muntanyes on la neu i el silenci conviuen en harmonia són els que busquen els esquiadors de muntanya. En troben molts als Pirineus de Catalunya, on la modalitat de l’esquí de muntanya té una gran tradició.

Als Pirineus de Catalunya es pot practicar esquí de muntanya durant molts mesos l’any. Les primeres sortides s’acostumen a fer durant el novembre, abans que les estacions d’esquí obrin, i la temporada s’allarga fins al mes de maig, amb les estacions ja tancades, on és fàcil gaudir encara de bones condicions.

Ruta a l'estació de Tavascan/Anaïs Sol

Ruta a l’estació de Tavascan/Anaïs Sol

Arva, pala i sonda són imprescindibles

A Europa l’esquí de muntanya es coneix com a esquí alpinisme, és un esport de risc que requereix un material específic, així com una bona preparació física i capacitat tècnica. La pujada es realitza gràcies a unes pells de foca que s’enganxen a les soles dels esquís i fan que no es rellisqui enrere. Les fixacions tenen dues posicions: una, per pujar, que deixa el taló lliure per poder-lo aixecar, i una altra per baixar, que es fixa per lliscar com si es fes esquí alpí.

Sempre que vagis a fer esquí de muntanya t’has d’informar del risc d’allaus i de la previsió meteorològica abans de fer una sortida per garantir la màxima seguretat possible. S’aconsella no fer esquí de muntanya sol o, preferiblement, practicar-lo acompanyat per un guia de muntanya. Per descomptat, has d’anar sempre equipat amb Arva, pala i sonda.

Grup amb guia de muntanya/Tavascan

Grup amb guia de muntanya/Tavascan

 Recorre els itineraris de muntanya de les estacions

Igual que un disc de música, algunes estacions d’esquí catalanes també tenen la seva cara B. Comença més enllà dels seus límits i és el territori predilecte dels esquiadors de muntanya. Baqueira Beret estrena 5 nous circuits d’aquesta modalitat fora de les pistes destinades als esquiadors que practiquen l’alpí.

El Circuit Molins, a l’Àrea Beret, per exemple, és el més senzill de tots. Té l’origen al Pla de Beret (cota 1.850 m) i discorre en paral·lel a la part externa de la Pista Molins durant més de 2 quilòmetres. Més complicat és el Circuit Muntanyó, que connecta el Restaurant Cap del Port amb el cim del Tuc de la Llança a 2.656 metres. El recorregut ascendeix pel costat de la Pista Bonaigua amb un desnivell de 438 metres. I per als que busqueu un repte encara més gran, el trobareu completant el Circuit Tuc del Rosari i Tuc de Baciver. És l’itinerari més difícil de Baqueira, que s’enfila gairebé 800 metres més per la part del Tuc del Baciver.

Trobaràs més circuits d’esquí de muntanya a La Molina, Vallter 2000, Vall de NúriaTuixent-La Vansa o Tavascan. La pujada al Campirme per l’estació, que és una de les muntanyes més assequibles de la zona, la pots completar en unes dues hores i té un grau de dificultat S4, és a dir, pel camí hi haurà pales de fins a 45º d’inclinació o passos estrets o canals. En canvi, són molt més exigents les rutes del Ventolau, tant la que va per Crestuix (1.200 metres de desnivell positiu) com la que ho fa pel barranc (1.100 metres de desnivell positiu).

Esquí de muntanya a Baqueira Beret

Esquí de muntanya a Baqueira Beret

Una modalitat amb tradició a Catalunya

La competició d’aquest esport a Catalunya es va iniciar la segona dècada del segle passat. La primera travessia es considera la de La Molina, l’any 1927, entre el Puig d’Alp i el Puigllançada. Des d’aleshores molts practicants han seguit pujant i baixant muntanyes per posar-se en forma i preparar la temporada de curses. Però l’esquí de muntanya en competició és també una excusa per gaudir de la natura i descobrir infinitat de rutes que ofereixen els Pirineus de Catalunya. L’esquí a Catalunya té molta tradició i molts seguidors i practicants.

Seràs tu el següent a lliurar-te a la passió per l’esquí de muntanya?

 

La imatge de portada és de Tavascan.

Posts relacionats

On són els límits? Descobreix el 'freeride'

On són els límits? Descobreix el 'freeride'

Viu la pujada d’adrenalina sobre una moto de neu a Catalunya

Viu la pujada d’adrenalina sobre una moto de neu a Catalunya

4 apps imprescindibles per anar a la neu

4 apps imprescindibles per anar a la neu

El telemarc o com reviure els orígens de l'esquí

El telemarc o com reviure els orígens de l'esquí

Planifica la teva esquiada amb les apps de les estacions

Planifica la teva esquiada amb les apps de les estacions