
Vins amb gust de muntanya
A 135 km de Barcelona, ens endinsem a les Terres de Lleida i a les muntanyes dels Pirineus de Catalunya. La influència d’aquest paisatge a les vinyes s’aprecia als vins de la DO Costers del Segre: tons afruitats, càlids i saborosos, uns vins que reflecteixen la personalitat del territori al qual pertanyen. Aquí tens tres experiències per viure i entendre aquests contrastos.
Celler Clos Pons, el gust de la tradició
Dalt d’un turó envoltat de vinyes s’alça el celler Clos Pons, imponent i alhora acollidor, al cor de les Terres de Lleida. L’edifici, que segueix el concepte del château francès, està equipat amb les darreres tecnologies i és la culminació del projecte vinícola de la família Pons. Per saber-ne més detalls, fan una visita guiada que comença amb un esmorzar tradicional amb productes locals i acaba amb un tast guiat de vins.
Els primers vins de muntanya catalansEl 2017 se celebra el vintè aniversari de la creació del primer celler català que va produir vins de muntanya. Per engegar-lo, el seu impulsor, Tomàs Cusiné, va fer una cerca intensa de finques i microclimes idonis, fins que va anar a parar a la Pobla de Cérvoles, a unes finques a més de 700 metres d’altura a tocar de la serra de la Llena. Així comença la història del Cérvoles Celler.
Durant la visita guiada –cal reserva prèvia– t’explicaran els detalls de la història d’un dels cellers més genuïns de la DO Costers del Segre. La principal peculiaritat és que és un vi de terrer: està produït en una finca única i amb unes característiques de terrer i de clima diferents de la resta. Per aquests trets forma part del selecte grup Grandes Pagos de España. El punt final del recorregut pel celler és un tast de tres vins.
El vi també neix de les pedresCada nom guarda una història personal, i el del celler Lagravera (Alfarràs) va estretament lligat a la terra. Han aprofitat les particularitats geològiques de les terres d’una antiga gravera per conrear-hi vinyes i elaborar vins ecològics i biodinàmics –és l’únic celler de la DO Costers del Segre amb el certificat biodinàmic Demeter International–. “El vi que neix de les pedres”, el defineixen els seus creadors.
Per destapar la història del celler i els seus vins, organitzen visites guiades imprescindibles per a winelovers curiosos. Sorprèn veure com aprofiten els ramats d’ovelles per regular la cobertura vegetal de les vinyes, així com el jardí de fitoteràpia, una tècnica que estudia l’ús de les plantes medicinals, o passejar per la sala on maduren vins en àmfores d’argila. Aquesta aproximació a la viticultura ecològica acaba amb un dinar al peu de les vinyes a base de productes Km0 com el corder, la botifarra blanca o els cargols.
Vins maridats amb artEls maridatges intenten sorprendre el paladar dels amants del vi amb combinacions innovadores com les del vi amb xocolata o maduixes. Al celler Mas Blanch i Jové (la Pobla de Cérvoles) han donat una volta més als maridatges i el que et proposen és una combinació entre art i vi. Animats pel pintor Josep Guinovart, van crear fa vuit anys un espai cultural enmig de les vinyes que van batejar com la Vinya dels Artistes. Hi organitzen exposicions i actes culturals enmig dels ceps, a l’aire lliure. Fusionen de manera magistral la terra, l’art i el vi, amb una oferta cultural oberta al públic amb recitals de poesia, concerts, teatre…