Vilanova i la Geltrú, cultura i  tradició vora el mar

L’ambient mariner i la cultura popular defineixen Vilanova i la Geltrú. Una Vila Marinera de Costa Barcelona que ha modelat la seva personalitat amb el mar com a gran protagonista. Ja al segle XIX, la ciutat era coneguda com l’Havana xica per la seva semblança amb la ciutat antillana, després de les inversions que van fer els indians quan van tornar de fer fortuna a Cuba.

L’oferta cultural i gastronòmica de Vilanova i la Geltrú destaca amb dos noms propis: el seu Carnaval, amb més de 250 anys d’història, i el xató. Tasta aquest plat popular de la cuina catalana als seus restaurants que formen part de la Ruta del Xató. Aprofita-ho també per tastar receptes típiques de pescadors, com la sípia a la bruta, l’all cremat o les gambes de Vilanova, típiques de la zona.

La vila compta a més amb un dels museus més antics de Catalunya declarat Museu d’Interès Nacional, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, que acull una col·lecció de pintura i escultura amb quadres del Greco, Ribera i Rubens cedits pel Museu del Prado. Al Museu del Ferrocarril de Catalunya s’hi exposa la col·lecció de locomotores de vapor més important d’Europa.

El Passeig Marítim, amb les cases de pescadors i les construccions colonials, i la Rambla són dos punts neuràlgics de la vida social de Vilanova i la Geltrú que conviden a gaudir d’una jornada a la vora del mar i no et perdis les Festes de Sant Pere a finals de juny. Passeja pel parc i la platja de Ribes Roges o fes el camí de Ronda dels Colls per gaudir de les vistes de la façana marítima.

Per endinsar-te més en la cultura marinera de la vila visita l’espai Far, on s’exposa el patrimoni mariner del municipi, o viu l’arribada de les barques de pescadors al port de dilluns a divendres, a les 8h i a les 14h.

Si visites Vilanova a mitjans de gener gaudiràs de la Festa dels Tres Tombs, en honor a sant Antoni Abat, un esdeveniment molt arrelat al municipi en què es beneeixen els cavalls i els carruatges. Després, no et perdis la vistosa desfilada pels carrers de la vila.