Vilafranca del Penedès, passió pels vins i els castells

Coneguda com la capital del vi de Catalunya, aquesta ciutat amb caràcter té una intensa relació amb el món vitivinícola i dels castells.

Vilafranca és una de les places castelleres més importants del territori i un gran aparador del vi de la zona del Penedès, la més extensa de Catalunya i de la Península. Viure una experiència enoturística als cellers de la zona i visitar el Vinseum, Museu de les Cultures del Vi de Catalunya, és una bona opció per descobrir la seva història.

El llegat medieval d’aquesta ciutat de Costa Barcelona es descobreix passejant pelseu barri gòtic, presidit per la silueta del campanar de la basílica de Santa Maria, un temple que es va començar a construir el 1285. Conserva restes de pintures murals del segle XIV i un conjunt escultòric en marbre elaborat per l’escultor modernista Josep Llimona.

El modernisme és molt present a Vilafranca. Aquest corrent artístic va irrompre amb força en aquestes terres després del desastre de la fil·loxera, que va arrasar les vinyes de la regió. Fent la ruta modernista podràs contemplar fins a 20 edificis decorats amb vitralls i ferro forjat.

Per conèixer a fons la cultura i el paisatge del vi de Vilafranca pots apuntar-te a fer la Ruta Penedès 360°: són recorreguts a peu o en bicicleta per descobrir l’entorn natural i els cellers i vinyes entre muntanyes. També pots conduir per la Carretera del Vi, una proposta de 13 cellers de la zona per conèixer el patrimoni cultural del Penedès. I per gaudir d’unes impressionants vistes, la Ruta Miravinya, un itinerari organitzat al voltant de cinc miradors en què podràs visitar cellers al teu ritme.

El xató és el protagonista de la gran festa gastronòmica de Vilafranca, que se celebra a finals de febrer. Aquí tastaràsles cinc varietats oficials d’aquest popular plat del Penedès i del Garraf. I és que Vilafranca forma part, amb unes altres quatre poblacions, de la Ruta del Xató. Tot un esdeveniment per gaudir de més de 200 propostes i activitats relacionades amb aquest plat imprescindible de la cuina catalana.