Vic: cultura medieval i mercat

El mercat, la gastronomia i la riquesa arquitectònica defineixen la personalitat d’aquesta Ciutat amb Caràcter. Vic i la seva història bimil·lenària conserven un llegat patrimonial excepcional.

De fet, la varietat d’estils de la catedral de Sant Pere de Vic, des del romànic fins al neoclàssic, passant pel barroc i el gòtic, és un reflex de la personalitat d’aquesta ciutat. Una ciutat plena de monuments del passat on et trobes un temple romà del segle I, les muralles medievals de Pere III, edificis barrocs, modernistes… fins a arribar al Museu Episcopal, que acull una col·lecció excepcional d’art medieval.

Vic et convida a descobrir el seu passat comercial en barris com les Adoberies, places com la del Mercat i el pont de Queralt que la van convertir en un dels nuclis més influents de la Catalunya medieval. Aprofita per recórrer les parades del mercat de la plaça Major. Funciona cada dimarts i dissabte des del segle IX i és un dels espais més característics i dinàmics de la ciutat.

No pots marxar d’aquesta Ciutat amb Caràcter sense fer una parada a la Casa Riera Ordeix. Aquí elaboren des de fa més de 163 anys la coneguda llonganissa de Vic, que compta amb una distinció IGP (Indicació Geogràfica Protegida). Durant la visita guiada coneixeràs el seu procés d’elaboració i després faràs un tast d’aquest embotit, l’ambaixador gastronòmic de la ciutat de Vic.

Si vols conèixer l’entorn natural de la ciutat, endinsa’t per l’Espai Natural de Guilleries-Savassona, on es troba l’important monestir romànic de Sant Pere de Casserres, del segle XI, i el Parc Natural del Montseny, que compta amb un centre d’interpretació a Viladrau.

Els seus característics boscs frondosos van ser l’escenari d’històries i llegendes protagonitzades per bandolers de renom de la zona com Serrallonga i éssers mítics com les dones d’aigua i les bruixes de Viladrau.