Un viatge per la història a Tossa de Mar

Tossa de Mar és coneguda per les seves platges i cales en un entorn natural pràcticament verge. Però ofereix molt més: patrimoni romà, medieval i modernista, anècdotes per als mitòmans del cinema i una cuina de primer nivell.

La vila ha estat poblada des del paleolític. Els romans van triar aquest lloc privilegiat de la Costa Brava per construir la ciutat de Turissa al segle I aC. Pots gaudir de la seva herència a la vil·la dels Ametllers, al nucli urbà, on es conserven diversos mosaics.

A Tossa de Mar també et pots endinsar en l’etapa medieval. Durant l’edat mitjana, la seva vila vella es va configurar com un establiment fortificat, l’únic d’aquestes característiques que es conserva al litoral català. Passeja pels carrerons del recinte emmurallat i arriba fins al far, que acull el Centre d’Interpretació dels Fars de la Mediterrània.

A la vila vella hi trobaràs la famosa estàtua d’Ava Gardner. L’actriu va visitar les platges de Tossa de Mar durant el rodatge de la pel·lícula Pandora i l’holandès errant, el 1951, fet que va convertir la vila en una destinació turística internacional.

Després, baixa pel passeig marítim fins al centre del poble i visita edificis com la petita capella blanca de la Verge del Socors, construïda en època de pirateria, o la casa Sans, d’estil modernista. Si continues pel passeig, un pendent et portarà fins a la Mar Menuda, passant per la platja del Reig i l’estàtua de Minerva, i podràs admirar la panoràmica del Cap de Tossa.

Caminant, t’arribaran les aromes de la cuina marinera, que pots tastar als diversos restaurants del passeig marítim. El plat per excel·lència de Tossa de Mar és el cim i tomba, un guisat de peix, patata i allioli.  Aquest plat el cuinaven els pescadors quan sortien a la mar. I parlant de gastronomia marinera, pots apropar-te a l’antiga llotja del peix de Ses Peixateries. Aquí es subhastava i venia el peix fresc fins a mitjans dels anys 90 i ara és un espai d’homenatge a la feina de les peixateres, amb una estàtua que les recorda.