Un viatge al llegat industrial català

El passat i el present industrial català es donen la mà en aquesta ruta de paisatges canviants. Els orígens tèxtils i miners dels Pirineus de Catalunya es combinen amb el descobriment de joies úniques del patrimoni vinícola i l’ofici de mariner de les costes de Barcelona.

Et proposem una sortida de 3 dies que combina l’interior i la costa de Catalunya. Un recorregut que abasta els Pirineus catalans, Costa Barcelona i Paisatges de Barcelona per conèixer de prop el passat industrial de Catalunya.

En aquesta ruta t’allotjaràs 2 nits als apartaments Marfina Apartaments a Castelldefels, a uns 20 minuts de Barcelona. Aquest complex residencial està en primera línia de platja i les seves terrasses estan a molt poca distància de l’única platja de la localitat, de 5 km.

 

Dia 1: Visita a una mina de carbó i una colònia tèxtil al costat del Llobregat

Al matí viatjaràs als Pirineus de Catalunya per fer una visita guiada al Museu de les Mines de Cercs. A la vora del pantà de la Baells es troba Sant Corneli, una colònia nascuda per allotjar els miners que van treballar a les mines de carbó del municipi a partir del 1911. En aquest enclavament se situa el museu de les mines, un espai dedicat al món del carbó i a l’activitat minera de la zona.

Durant la visita coneixeràs el dia a dia del treball dels miners i veuràs com vivien. També et posaràs el casc per pujar a bord del ferrocarril i endinsar-te per l’interior de les galeries de la mina de Sant Romà.

A la tarda, la cita és a la Colònia Vidal, molt a prop de Puig-reig. Durant la visita guiada a aquesta colònia tèxtil de principis del segle XX comprovaràs com s’organitzava i com era la vida allí. Passejaràs per l’escola, la fàbrica, les cases dels obrers, el teatre… Aquest complex industrial es va construir al costat del riu Llobregat per aprofitar l’energia hidràulica, encara que també disposaven de màquines de vapor que funcionaven amb carbó.

 

Dia 2: Pedra seca i passat i present de les fàbriques de Catalunya

La primera activitat del dia és una ruta a cavall organitzada per Bagesterradevins per l’entorn natural del monestir de Sant Benet de Bages. Aquesta abadia benedictina compta amb vinyes documentades des del segle X i un gran celler gòtic. La Ruta de les Set Tines és el descobriment d’un patrimoni vinícola únic a Europa: el de les singulars tines de pedra seca. Aquestes construccions situades al costat de les vinyes permetien als pagesos atendre les vinyes i emmagatzemar el raïm recol·lectat i les eines. A la DO Pla de Bages se’n conserven al voltant de 4.000.

Després, t’espera una visita guiada a l’antiga fàbrica Can Freixa de Terrassa. A mitjans del segle XIX, Terrassa va ser una de les ciutats catalanes a l’avantguarda en creixement industrial. Aquesta fàbrica tèxtil, actual seu de l’associació Xarxa de Turisme Industrial de Catalunya (XATIC), és un dels seus màxims exponents i una joia singular del modernisme català. La seva estructura d’arcs i voltes s’inspira en l’obra de Gaudí i el seu original sostre en forma d’ones i d’aparença grisa brillant es deu a la seva construcció amb morter i petits vidres.

Per finalitzar la jornada visitaràs la fàbrica d’Estrella Damm al Prat de Llobregat, a 20 minuts de Barcelona. La fàbrica, encara en funcionament, elabora la cervesa seguint la recepta original des del 1876. Al recórrer la sala de màquines i l’arxiu històric descobriràs el procés d’elaboració. També coneixeràs anècdotes i curiositats com que la marca Damm té la seva pròpia malteria de la qual n’extreuen el malt. Al final de la visita realitzaràs un tast d’Estrella i altres cerveses de la casa.

Cap a Mar

Pescador per un dia amb Cap a Mar.

Dia 3: Pescador per un dia i experiència gastronòmica a Barcelona

El tercer dia de ruta et toca matinar i veure com treballen els pescadors de la Barceloneta, de la mà de l’Associació Cap a Mar. T’embarcaràs amb ells per navegar fins als caladors de la costa del Garraf. En el camí, podràs gaudir des de la coberta del vaixell de les vistes del litoral de Barcelona mentre surt el sol. Quan arribis als caladors veuràs com funciona la pesca tradicional de la gamba.

Els pescadors t’ensenyaran a llançar les xarxes i triar el peix si et ve de gust. Al migdia, dinaràs un plat de peix fresc acabat de capturar i cuinat al vaixell. De tornada al moll de la Barceloneta, ajudaràs a descarregar el peix i veuràs com se subhasta a la llotja. L’activitat finalitza a les 17.30h.

Després, ja a la ciutat, participaràs en una experiència gastronòmica amb el col·lectiu Oci Vital. Aquests experts organitzen activitats de tota mena relacionades amb la cuina i l’enoturisme. Sempre acompanyat d’un enoguia (sommelier o gastrònom) podràs triar entre visites a vinyes i cellers prop de Barcelona. També podràs realitzar un curs de tast o de cuina, i gaudir de degustacions i menjars privats en un celler.

De tornada a l’hotel, relaxa’t a la terrassa del teu apartament amb vistes al mar. Gaudeix d’un moment de calma per finalitzar aquest periple per l’interior i la costa de Barcelona, seguint les petjades de l’herència industrial de Catalunya.