Un passeig pel romànic de la Vall de Boí

Descobreix als Pirineus de Catalunya una autèntica joia del romànic. Un complex arquitectònic d’esglésies que gairebé toquen el cel, considerat un dels més importants del món. Descobreix l’art més genuí de l’alta muntanya catalana a la Vall de Boí.

La Vall de Boí respira romànic per tots els seus racons. Et proposem una ruta de dos dies per fer una immersió en l’art i el termalisme d’aquesta vall dels Pirineus de Catalunya situada a tres hores i mitja amb cotxe des de Barcelona.

Passaràs la nit als apartaments Arenys de Boí, gestionats per Casa Higinio, un establiment situat a  Boí. Aquest restaurant familiar, que funciona des de fa més de 40 anys, ofereix cuina tradicional catalana amb un toc d’innovació. La seva especialitat: les carns a la brasa.

Als seus apartaments et sentiràs com en una cabana enmig del bosc. En habitacions amb sostres de fusta i llar de foc, gaudiràs d’una estada enmig de la natura i de molta tranquil·litat. Els apartaments també compten amb un balneari, sauna i jacuzzi, disponibles sota demanda.

La Vall de Boí, a més de comptar amb un conjunt excepcional d’esglésies romàniques, està envoltada de cims de més de 3.000 metres d’altitud. És la porta d’accés al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, l’únic parc nacional de Catalunya. També compta amb una estació d’esquí, la de Boí Taüll, i nombroses rutes de senderisme adaptades per descobrir el seu entorn natural.

 

Dia 1: Visita al Centre del Romànic de la Vall de Boí

Prepara’t per a una immersió cultural d’alta muntanya. En la visita de la primera jornada de la ruta, entendràs la importància del romànic a la Vall de Boí. Aquí hi ha un conjunt romànic de 8 esglésies i una ermita dels segles XI i XII, considerat un dels més importants del món i declarat Patrimoni Universal de la Humanitat per la UNESCO.

La raó de l’excepcionalitat d’aquest conjunt es deu a la gran concentració d’esglésies en un espai tan reduït. A més, totes les esglésies s’han conservat al llarg dels temps amb poques modificacions i conserven l’essència i l’originalitat de la seva construcció.

Al Centre d’Interpretació del Romànic t’explicaran amb tot detall el paper que van desenvolupar aquests temples en la societat medieval. No només complien una funció religiosa, sinó que també eren punts de trobada que complien una funció social en un ambient tan aïllat com el de l’alta muntanya.

El Patronat de la Vall de Boí ofereix una completa ruta del romànic, amb visites guiades a tot el conjunt on destaquen les esglésies de Sant Climent i Santa Maria de Taüll.

A l’absis de Sant Climent de Taüll podràs veure projectat, a través d’un mapping, com era l’absis original que actualment es conserva en el Museu Nacional d’Art de Catalunya. Et sorprendrà.

Sant Climent de Taüll.

Sant Climent de Taüll.

Dia 2: Circuit termal a l’Estació Termal de Caldes de Boí

El segon dia de ruta t’espera una jornada de relaxació. Un circuit termal a l’Estació Termal de Caldes de Boí, a la Vall de Boí. Aquest centre termal és un dels més importants de Catalunya per la quantitat i diversitat d’aigües de què disposa. Ofereix una àmplia varietat de tractaments terapèutics, ja que compta amb 37 fonts d’aigües mineromedicinals amb diferents composicions i temperatura, que oscil·la entre els 4 i els 56 graus.

En la seva oferta destaquen les estufes, unes coves excavades a la roca que funcionen com a saunes naturals. Al seu interior es respira vapor d’aigua sulfurosa procedent del subsòl. Per la seva situació, a 1.500 metres d’altitud, el balneari també ofereix bones vistes de la vall.

Abans de finalitzar aquesta ruta romànica per la Vall de Boí, posa’t les botes i surt a caminar per alguna de les rutes senderistes senyalitzades. És molt probable que pel camí et trobis un isard o un cabirol, molt habituals en aquesta zona dels Pirineus de Catalunya.