Termalisme, tradició i natura a Caldes de Malavella

Les aigües termals són un dels grans atractius de Caldes de Malavella. Aquesta Vila amb Caràcter compta amb un subsol d’on brollen aigües bicarbonatades, sòdiques i clorurades a seixanta graus de temperatura, fet que la converteix en una vila termal per excel·lència. Ja en temps dels romans acollia uns banys termals i va ser batejada com a Aquae Caldae. Les termes del Puig de Sant Grau, construïdes el segle I dC, estan molt ben conservades i es poden visitar.

L’ajuntament de la vila organitza any rere any visites teatralitzades pels seus racons més emblemàtics, on es descriuen fets històrics de Caldes des de la prehistòria i l’època romana fins a l’explotació termal. En l’actualitat, la ciutat compta amb diversos centres termals, com el Balneari Vichy Catalán, on els hostes gaudeixen de relaxació i tractaments de benestar.

Un altre atractiu de la vila és pujar al castell de Malavella, del segle XI, i l’ermita de Sant Maurici, escenaris de nombroses festes i tradicions. Ambdós es poden visitar en una ruta que recorre el passat medieval de la vila. Aquests dos edificis  també formen part de l’imaginari de la vila, ja que és on s’origina la llegenda de la Malavella.

Segons explica la llegenda, el poble de Caldes es va enfrontar a una senyora feudal que vivia al castell. Aquesta vella, dolenta i misteriosa, ofegava els vilatans amb impostos abusius i també la culpen de la desaparició de diversos infants del poble. Finalment, el poble la va fer fora i es va alliberar de la seva tirania. En honor a aquesta història, Caldes de Malavella celebra l’últim cap de setmana d’abril la Festa de la Malavella.

L’entorn natural d’aquesta vila termal, situada a mig camí de la Costa Brava i la serra de Guilleries, convida a fer diverses activitats de natura. Al bosc terapèutic de Can Fornaca s’organitzen banys de bosc, unes passejades tranquil·les i en silenci amb el guiatge terapèutic d’un monitor de l’associació Sèlvans, que dona als participants les pautes per connectar amb la natura.

Una altra opció per conèixer l’entorn de Caldes a peu o amb BTT és fer un tram del Camí de Sant Jaume o bé la Volta a l’Ardenya, una ruta de baixa dificultat pel massís d’Ardenya-Cadiretes.

Per a les famílies cicloturistes que vulguin pedalar mentre fan cultura, per Caldes de Malavella passa la Via Verda Termal. Aquest recorregut entre camps de conreu, boscos i fonts termals uneix tres vies de comunicació històriques: el Camí Ral, la ruta del Carrilet i la via fèrria Barcelona- França. La pràctica del golf és també molt popular en aquesta Vila amb Caràcter que compta amb el Camiral Golf Resort. El seu camp principal, l’Stadium Course, està considerat el número 1 de l’Estat espanyol i un dels millors d’Europa.